Dit weet jij (misschien) niet over schulden en de invloed op je hypotheek
Veel Nederlanders denken te makkelijk over schulden en de invloed op een maximale hypotheek. Er is dan ook nogal wat onwetendheid, blijkt uit onderzoek.
Eerder las je al hoeveel invloed hypotheekrente heeft op je maximale hypotheek. Heel actueel nu. Maar goed, daar heb je minder invloed op dan jouw schulden. Al is dat tegenwoordig misschien te makkelijk gezegd.
De invloed van schulden op je maximale hypotheek
Wie een telefoonabonnement of een leaseauto afsluit, kan daarmee de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloeden. Dit geldt als een schuld. Gesneden koek voor adviseurs, maar de doorsnee Nederlander staat daar niet bij stil. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek.
Twee op de drie Nederlanders weten niet dat een telefoonabonnement van invloed kan zijn op de leencapaciteit. Ook op het gebied van andere BKR-registraties, zoals een leaseauto, blijkt de onwetendheid bij huishoudens groot.
BKR registreert erop los
Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de 250 euro als deze minstens een looptijd van één maand hebben. Vanaf 1 april zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van deze contracten. Het bezitten van een private leaseauto kan daardoor tot wel veertigduizend euro aan leencapaciteit schelen. 70 procent van de Nederlanders heeft geen weet van de invloed van deze leningen op je maximale hypotheek. Ongeveer hetzelfde percentage (66 procent) geldt voor de gevolgen van een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Ruim een derde van alle ondervraagden weet van geen enkele BKR-geregistreerde schuld wat het effect is op de hoogte van de hypotheek. Dat baart Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken, zorgen. „Niet alleen omdat een huis kopen zo nóg moeilijker wordt, maar ook omdat de vaste lasten hierdoor blijven stijgen. Dit kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke cocktail worden. Huizenkopers moeten zich daarom goed laten informeren door een hypotheekadviseur over de consequenties van het aangaan van schulden en langlopende verplichtingen”, klinkt het tegen onze collega’s van Manners.
Uitstel van betaling
Met oplopende energieprijzen is de angst voor nieuwe of oplopende schulden bij een derde van de huishoudens toegenomen. Bijna negen op de tien ondervraagden verwacht echter geen uitstel van betaling aan te hoeven vragen voor de hypotheek. Hensbergen: „Gelukkig kennen we in Nederland heel weinig betalingsachterstand op hypotheken. De stijgende vaste lasten raken echter ook de middeninkomens. Zij zullen dit in de portemonnee voelen.” Reken hier uit hoeveel jij kunt lenen.
Schulden ontstaan vaak door plotse veranderingen op carrièregebied of een gebeurtenis in de relationele sfeer. Volgens het onderzoek zijn niet-vrijwillige inkomensdaling (36 procent), arbeidsongeschiktheid (33 procent) en relatiebeëindiging (26 procent) de grootste boosdoeners. In die drie gevallen verwacht minstens een kwart van de ondervraagden te moeten verhuizen, omdat zij de hypotheek in die situatie niet kunnen ophoesten.