Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Inflatie heeft veel invloed: deel Nederlanders schaamt zich voor financiële situatie

Nu de inflatie onverminderd hoog blijft, worden ook de effecten daarvan steeds duidelijker. Zo blijkt uit onderzoek dat een deel van de Nederlanders zich schaamt voor hun financiële situatie. Ook komen ruzies tussen partners over geld vaker voor.

Omdat Nederlanders zich op financieel vlak minder vrij voelen, geeft een deel (38 procent) aan dat ze minder naar de horeca gaan en minder uitgeven aan andere uitjes. Ook dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van Mediumchat.nl.

Deel Nederlanders schamen zich voor financiële situatie

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1000 respondenten, waarvan één op de zeven aangaven zich te schamen voor zijn of haar financiële situatie. Meer dan de helft is meer op aanbiedingen gaan letten nu de kosten zijn gestegen. 56 procent probeert daarnaast het energie- en waterverbruik te verminderen. Wij gaven je onlangs al acht simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te verminderen.

Omdat de vaste lasten voor veel mensen zijn gestegen, heeft 41 procent van de respondenten last van vervelende klachten. Zo zijn ze gaan piekeren en zijn ze sneller geprikkeld.

Taboe op geldzaken

In Nederland zijn er ook genoeg mensen die een (studie)schuld of betalingsachterstand hebben, ruim de helft van hen (55 procent) schaamt zich daarvoor. En dat taboe over geldzaken dat in de Nederlandse cultuur een rol speelt, komt ook in dit onderzoek naar voren. 44 procent van de Nederlanders houdt zijn of haar geldzaken namelijk liever voor zich. Een vijfde vindt het lastig om een Tikkie of betaalverzoek te sturen, terwijl Nederlanders daar toch vaak bekend om staan.

En binnenshuis kunnen geldzorgen ook tot emotionele problemen leiden. Mensen vinden het lastig of vervelend om over geld te praten, maar doen dat het meest met hun partner. Maar als er zorgen in het spel zijn, monden die gesprekken vaak uit in discussies. Een kwart van de respondenten geeft dan ook aan weleens ruzie te maken over geld met hun wederhelft.

Het uitgavenpatroon van iemands levenspartner is vaak een reden tot irritatie: 21 procent is het niet eens met waar hun wederhelft geld aan uitgeeft. Ondanks het taboe op geldzaken, praten Nederlanders wel vaak met familie over geldzaken. Toch weet 64 procent niet van naaste familie wat zij (ongeveer) verdienen. De volledige resultaten van het onderzoek kun je hier vinden.

8 simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te minderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.