8 realistische manieren om te besparen als gezin: vermijd trends
De inflatie is voor iedereen merkbaar en daarom proberen gezinnen steeds meer manieren te zoeken om te besparen. De prijzen stijgen de pan uit, maar ondertussen heb jij thuis een hongerige peuter of puber zitten die de koelkast leeg blijft eten.
Gelukkig zijn er een aantal manieren om te besparen zonder je leven drastisch te veranderen. Per jaar of zelfs per maand kan dit wel honderden euro’s schelen. Metro schreef eerder al over sparen met kleine bedragen.
Realistische manieren om te besparen als gezin
Hoe blijven de koelkast en de kledingkast goed gevuld zonder dat je portemonnee helemaal leegloopt?
1. Plan een weekmenu
Neem een uurtje per week om te kijken wat je de week erop allemaal wil eten. Maak een lijst en sla alles in een keer in. Op deze manier hoef je niet elke dag door de supermarkt te zwerven en ben je dus minder geneigd om allerlei impulsaankopen te doen. Ook koop je de juiste hoeveelheden en hoef je minder eten weg te gooien.
2. Zoek naar aanbiedingen
Heb je een favoriet merk, wasmiddel, vaatwastablet of douchegel. Sla in als het in de aanbieding is. Dit kan je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Dit geldt ook voor kleding. Winterjasjes voor volgend jaar zijn aan het eind van de winter allemaal in de aanbieding.
3. Eet meer groenten
Groenten zijn hartstikke gezond en een stuk goedkoper dan vis en vlees. Als je op je portemonnee wil letten, kun je de maaltijd beter aanvullen met extra groenten. Daarnaast is het natuurlijk een stuk beter voor het milieu om minder vlees te eten.
4. Vermijd trends
Probeer minder gevoelig te worden voor trends en marketingtrucs. Heeft je kind echt alles volgens de laatste trends nodig? Zeker als de kinderen nog klein zijn, zul je versteld staan hoe weinig ze eigenlijk nodig hebben. Het maakt ze niet uit of speelgoed dit jaar gemaakt is of drie jaar geleden.
5. Kijk eens wat lager in het schap
In de supermarkt zetten ze alle A-merken vaak op ooghoogte en deze producten kunnen aardig in de prijzen lopen. Als je iets naar beneden zakt, zie je vaak hetzelfde product, maar dan van het huismerk. Even lekker, veel goedkoper.
6. Zeg abonnementen op
We betalen ons tegenwoordig blauw aan allerlei televisieabonnementen die we veel te weinig gebruiken. Heb je bijvoorbeeld écht een Disney+-abonnement nodig als je kinderen één keer per maand Frozen kijken? Als je echt niet op wil zeggen, kun je nog kijken of je gezamenlijk een abonnement kan nemen met een vriendin of familielid. Dat scheelt ook weer kosten.
7. Ga voor tweedehands
Je favoriete merkjes kinderkleding zijn vaak in prima staat op Vinted te vinden, maar dan voor een zacht prijsje. Ook veel spullen uit de babyuitzet zijn voor een prikkie verkrijgbaar op Marktplaats. Niet alleen goed voor je portemonnee, ook een stuk duurzamer.
8. Doe het zelf
Niet voor elk klusje in het huis hoef je er een professional bij te halen. Met wat hulp van YouTube en Google kun je zelf je verwarming ontluchten, de deuren netjes verven, houtrot bij het kozijn weghalen of het internet aansluiten.