Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe werken salarisschalen precies?

Je hebt vast weleens van salarisschalen gehoord. Maar wat zijn salarisschalen precies, hoe werken ze en hoeveel groei is er binnen die schalen mogelijk? Wij zochten het voor je uit.

Veel werkgevers bepalen jouw salaris door salarisschalen- en treden. Jouw ervaring, leeftijd, opleidingsniveau en functie bepalen waar je wordt ingedeeld.

Wat zijn salarisschalen?

Alle organisaties met een cao hebben een loongebouw. Deze is opgebouwd uit alle salarisschalen van het bedrijf. Hoe zwaar jouw functie is, bepaalt logischerwijs waar je bent ingedeeld.

Een salarisschaal is opgebouwd uit een reeks bedragen van hoog tot laag. Let op: deze bedragen zijn brutobedragen voor een fulltime functie. Bij de tabel met salarisschalen staat of het gaat om een salaris per vier weken of per maand.

Hoe werken salarisschalen?

Als je net start, begin je dus meestal onderaan het loongebouw. Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt of als je in je huidige functie groeit, van bijvoorbeeld een junior naar een senior.

Binnen een schaal kun je ook groeien, omdat zo’n schaal weer uit treden bestaat. Functioneer je goed? Dan ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging. Je gaat dan één trede omhoog. Op een gegeven moment kom je bij de max van de salarisschaal en kun je niet meer gaan verdienen. Behalve, zoals we hierboven beschreven, als je promotie maakt.

Als je gaat onderhandelen over je salaris bij een nieuwe functie, onderhandel je over de trede waarop je bent ingedeeld. Hierbij wordt gekeken naar jouw kennis, vaardigheden en werkervaring.

Hoe worden salarisschalen vastgesteld?

Salarisschalen verschillen per sector en vaak ook nog eens per bedrijf. Zo moeten het onderwijs en de gemeente zich houden aan een uitgewerkt loongebouw en mag je in die sectoren geen afwijkend salaris verdienen.

Je hebt ook CAO’s waarbij bedrijven wél invloed hebben op de salarisschalen. Dan mogen bedrijven zelf een loongebouw opzetten. Met één voorwaarde: de salarissen in dat loongebouw mogen niet lager zijn dan die in de CAO van de sector. Als een bedrijf de voorgestelde salarissen te laag vindt, kunnen ze dus hun eigen loongebouw ontwikkelen.

Heeft jouw sector geen CAO? Dan mogen werkgevers zelf de salarissen bepalen. Ook hier is wel weer één voorwaarde: het moet in ieder geval evenveel als of meer zijn dan het minimumloon.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2022/04/loonstrook-uitleg-voorbeeld/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.