Deze rekentool laat zien hoeveel spaargeld jij nodig hebt
Geen idee hoeveel spaargeld je moet hebben voor onverwachte grote uitgaven? Het Nibud ontwikkelde een rekentool die precies voor je berekent hoe hoog je buffer moet zijn. Zo kun je gerichter sparen.
We hoeven je vast niet te vertellen dat je geld achter de hand moet hebben voor financiële tegenvallers. Je gaat er niet vanuit dat je auto en wasmachine precies op hetzelfde moment kapot gaan, maar je weet het natuurlijk nooit. Over hoeveel spaargeld hebben we het hier? Hoeveel ‘moet’ je sparen om safe te zijn?
We leven in een samenleving van mensen die het nog liever hebben over hun seksleven dan over hun spaarrekening. Hierdoor heb je geen idee hoeveel spaargeld ‘normaal’ is. Of welk bedrag verstandig is om opzij te zetten voor een regenachtige dag.
Hoeveel spaargeld moet je hebben?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) comes to the rescue. Dit instituut heeft een handige rekentool ontwikkeld, waarmee je kunt berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. Natuurlijk moet je helemaal niets – daarom staat de moet in dit artikel telkens tussen ‘aanhalingstekens’. Toch is het fijn om te weten wat voor bedrag je precies ‘moet’ sparen voor onverwachte grote uitgaven.
Dit is niet voor iedereen een vast bedrag, want dit hangt af van een groot aantal factoren. Of je in een een huur- of koophuis woont en of je een auto hebt, bijvoorbeeld. Het Nibud heeft daarom een rekentool ontwikkeld waarmee je in een mum van tijd jouw buffer hebt berekend. Je bent er niet langer dan 5 minuten mee bezig. Dus doe het even nu, dan weet je meteen waar je staat.
Check de rekentool HIER.
Vul een aantal vragen in – waaronder het bedrag dat je nu op je spaarrekening hebt staan – en voila: het Nibud geeft aan hoeveel spaargeld je ‘moet’ hebben. En dat niet alleen: de tool geeft ook aan hoeveel geld je boven of onder het benodigde bedrag zit.
Tip: woon je samen met een partner? Kies ervoor om jullie gezamenlijke inkomen en spaargeld in te vullen, anders zegt de tool al snel dat je te weinig geld aan het sparen bent. Als je gewoon wil weten waar jijzelf staat, kun je het beste even invullen dat je niet samenwoont.
Tips om te sparen
Maak je geen zorgen als jij nog niet het bedrag hebt gespaard wat het Nibud aanraadt. De eerste stap is gezet: je realiseert je dat er werk aan de winkel is. Vervolgens is het een kwestie van sparen. Aangezien dat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan, hebben we in dit artikel een handjevol tips verzameld.
Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.
De Spaarrekening van Bas (27): ‘Ik wil dit jaar 10.000 euro sparen’