Loonkloof aanwezig in Nederland: deel van de mannen vindt het logisch dat zij meer verdienen
Maar liefst één derde van de Nederlandse jongvolwassenen heeft geen idee of er in het bedrijf waar zij werken sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van SNS. Het verschil in antwoorden tussen de jongvolwassen mannen en vrouwen in het onderzoek legt bloot dat de loonkloof een probleem is waar deze generatie (nog) niet over op één lijn zit.
Daarnaast geeft één op de vier vrouwen aan niet te weten of zij evenveel verdient als haar mannelijke collega met dezelfde functie. En er wordt, door zowel mannen als vrouwen, vooral gekeken naar werkgevers om de loonkloof te verkleinen. En de meest voor de hand liggende eerste stap om meer inzicht te krijgen in een mogelijke loonkloof, is openheid over salarissen. Dit en meer blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS, waarbij 1.033 Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar werden ondervraagd.
Loonkloof-onderzoek
Maar liefst 14 procent van de jongvolwassen mannen vindt het logisch dat zij meer verdienen dan vrouwen in dezelfde functie. Ook vindt bijna 40 procent van de Nederlandse mannen dat Nederland goed bezig is om de loonkloof te verkleinen, versus slechts 10 procent van de vrouwen.
Volgens de directeur van SNS, Angela Eijlander, is er behoefte aan meer inzicht: „De onzichtbaarheid van salarissen houdt de loonkloof mede in stand. We zien in dit onderzoek en ook in onze gesprekken met jongvolwassenen vanuit onze Jongerenboard dat zij echt behoefte hebben én geholpen kunnen worden als er meer openheid is over salarissen.”
Eijlander vervolgt: „We moeten met elkaar meer aandacht geven aan hen en laten weten wat iemand waard is vanaf de eerste baan. We zien dat de loonkloof ook doorwerkt in vermogensopbouw, pensioenen en ook het kopen van een huis. Want uiteindelijk betekent vaak heel letterlijk minder salaris, ook minder geld om te sparen. Verandering is echt nodig, we hopen dan ook dat andere bedrijven als eerste stap ook salarissen gaan toevoegen in vacatures.”
Taboe op bespreken salaris
Verder geeft twee op de drie jongvolwassenen aan dat er een taboe rust op het bespreken van salarissen onder collega’s. Jongvolwassenen zijn vooral op de hoogte van salaris van hun eigen partner: slechts 2,4 procent heeft geen weet van wat er op het loonstrookje van hun partner staat. Het minst daarentegen, weten ze van het salaris van hun direct leidinggevenden. Maar liefst 64 procent weet dat niet.
De werkgever staat dan ook met stip op nummer 1 als de aangewezen partij om de kar te trekken om de loonkloof te dichten. Maar liefst driekwart van de jongvolwassenen vindt dat transparantie over salaris kan helpen bij het oplossen van de loonkloof. Niet gek als je weet dat 83 procent graag de salarissen wil zien in vacatures. Dat is op dit moment maar in 26 procent van de vacatures het geval.
https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2022/03/vrienden-geld-frustraties-tikkie/