Koopkracht kan nóg verder dalen, vanwege situatie in Oekraïne
De koopkracht daalde dit jaar al flink, maar mede door de oorlog in Oekraïne kan die nog verder zakken. Met maar liefst ruim drie procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
Als gevolg van het conflict in Europa op het moment, gaan de energieprijzen flink omhoog. En de extra stijging van de energieprijzen komt bovenop een toch al forse inflatie in de nasleep van de coronapandemie.
Koopkracht daalt mogelijk verder
Er zijn drie scenario’s opgesteld door het CPB: een zware, middelmatige en een lichter scenario. In het zwaarste scenario zakt de koopkracht met 3,4 procent. Voor zijn grote nieuwe economische raming gebruikt het CPB echter het middelste scenario, waarin wordt uitgegaan van een daling van 2,7 procent. In een lichter scenario zou ook een koopkrachtafname van 0,6 procent denkbaar zijn.
„We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een toelichting. „Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen. Ik maak me wel echt zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes.”
Ook gasprijzen omhoog
En niet alleen de energieprijzen stijgen, ook het gas wordt duurder. Maandag bleek namelijk dat de gasprijzen met een recordbrekende 70 procent zijn gestegen. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op meer dan 335 euro per megawattuur.
Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Maar de Russische minister van Energie zei gisteren dat de kans bestaat dat Rusland de gaskraan richting Europa dichtdraait. Hij benadrukte de beslissing om de gastoevoer te stoppen nu nog niet te nemen. „Nee, dat doen we nu nog niet. Maar Europese politici – met hun uitspraken en beschuldigingen aan het adres van Rusland – duwen ons daar wel naartoe.”
Onlangs gaf Metro je overigens tips om om te gaan met de inflatie en toch nog te kunnen (be)sparen.
Ilse Warringa en Klaas van der Eerden in Dit is mijn huis: ‘Ontmaskeren verdomde moeilijk’