De Boodschappen van Susanne (31): ‘Kliekjes helpen me besparen’
Nu de boodschappen met elk bezoekje aan de supermarkt duurder lijken te worden, gaan we iedere week in gesprek met een Nederlander over zijn of haar supermarktuitgaven. Wat doen zij om de boodschappen leuk én betaalbaar te houden? Deze week spreken we Susanne, die door middel van kliekjes op haar boodschappen bespaart.
Leeftijd: 31 jaar
Beroep: freelance copywriter
Huishouden: 2 personen
Gemiddelde supermarktuitgaven per maand: 450 euro
De supermarktuitgaven van Susanne
Hoeveel gaf jij vorige maand uit aan boodschappen?
„De laatste volle maand is februari, toen waren we 427 euro kwijt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee had wat we precies uitgaven aan boodschappen, het is meer dan ik dacht.”
Zou je willen dat het minder was?
„Het mag natuurlijk altijd minder zijn en ik zou best een aantal manieren weten om dit bedrag nog verder naar beneden te krijgen. Ik sta bijvoorbeeld iets te vaak in de supermarkt en doe gerust boodschappen als ik honger heb, rond etenstijd bijvoorbeeld.
Rationeel weet ik hoe ik meer kan besparen, maar het leven zit soms in de weg. Zelf werk ik meer dan 40 uur. Dan wil ik niet te hard voor mezelf zijn, omdat ik niet een paar euro’s meer bespaar.”
Bespaar je wel actief op je boodschappen?
„Besparen vind ik een groot woord. Bewust boodschappen doen, past beter. Net als ieder ander mens – denk ik – let ik op de aanbiedingen. Ik geef niets om A-merken. Ook let ik er goed op dat ik elke week een aantal gerechten maak waar ik niet te veel ingrediënten voor nodig heb.
Ik denk dat ik het meeste geld bespaar door mijn kliekjes goed te benutten. Het voordeel van geen weekboodschappen doen, is dat we de volgende dag het kliekje kunnen eten als we overhouden.
Als het mogelijk is, geef ik er net een twist aan, zodat het niet saai wordt. Van overgebleven aardappelen maak ik de volgende dag bijvoorbeeld een roerbakmaaltijd met andere groenten, spekjes en ei. De kliekjes invriezen kan natuurlijk ook altijd.
Een vriendin zei laatst dat zij haar kliekjes de volgende dag als lunch opeet. Dat kan natuurlijk ook, maar ik ben dol op brood en op mijn manier bespaar je denk ik het meest. Brood en beleg blijven natuurlijk goedkoper dan een hele avondmaaltijd.”
Maak je een boodschappenlijstje?
„Zeker. Mijn man en ik gebruiken allebei de app Todolist. Volgens mij is dit eigenlijk voor to-do lijstjes, maar omdat je deze kunt delen, is het wat ons betreft ideaal voor de boodschappen. Als de koffie of de eieren bijvoorbeeld op zijn, zetten we het in de app, zodat we het niet vergeten. Voordat één van ons naar de supermarkt gaat, vullen we de lijst aan met de rest van de boodschappen.
Sinds ik met een lijstje boodschappen doe, kom ik veel minder in de verleiding om maar van alles in mijn mandje te gooien. Al ben ik ook maar een mens en echt niet immuun voor impulsaankopen. Als ik vlak voor etenstijd in de supermarkt loop, zal ik eerder een lekkere snack meenemen.”
Vallen verzorgingsproducten ook onder je boodschappen?
„Voor mijn verzorgingsproducten ga ik meestal helemaal los in de Kruidvat. Daar koop ik niets zonder dat het in de aanbieding is. Wc-papier haal ik wel bij de supermarkt en als ik echt iets hard nodig heb, omdat mijn shampoo op is of zo, pak ik er ook één mee. Maar over het algemeen hebben mijn man en ik afgesproken dat dit soort kosten met onze eigen privérekening gemaakt worden.”
Wat is jouw beste bespaartip in de supermarkt?
„Je verwacht het waarschijnlijk al, maar toch de kliekjes. Ik vind zelf het milieu ook enorm belangrijk en mijn mond valt open als ik lees hoeveel eten er wel niet wordt weggegooid. Echt besparen doe ik dus niet, maar bewust boodschappen doen is niet alleen fijn voor je uitgaven, maar ook voor de planeet.
Overigens wil ik nog meegeven dat je niet te streng voor jezelf moet zijn als je meer uitgeeft in de supermarkt dan je zou willen en niet op elke euro let. Wanneer je kunt sparen en geen geld over de balk smijt, doe je het wat mij betreft gewoon goed.”
De Boodschappen van Sharon (27): ‘Het doel is om elke week minder dan 100 euro uit te geven’