Dit betalen we gemiddeld aan energie én gas
Ben je je doodgeschrokken van de hoogte van je energierekening? Benieuwd of je meer of minder energie verbruikt dan anderen? Of gewoon nieuwsgierig hoeveel de gemiddelde energieprijzen in 2022 zijn? Dit is ons gemiddelde energieverbruik én onze gemiddelde energiekosten.
Voor het gemak hebben we ook de gasprijzen er even bijgehaald, weet je dat ook meteen. Een goede maatstaf om je verbruik eventueel aan te passen.
Wat zijn we gemiddeld kwijt aan energiekosten?
Volgens MilieuCentraal verbruikt een Nederlands huishouden jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. In 2021 kwam dat neer op een energierekening van 1.610 euro (zo’n 135 euro per maand).
Maar hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je betaalt, hangt van een groot aantal factoren af. Zo verbruik je in een flat minder gas dan in een vrijstaande woning en verbruik je meer elektriciteit als je met z’n vieren in een huis woont dan in je eentje. In dit artikel kijken we daarom niet alleen naar het Nederlandse gemiddelde, maar zoomen we in op de verschillende situaties.
Het Nibud heeft een handig overzicht gemaakt met het gemiddelde verbruik in verschillende situaties en de bijbehorende kosten.
Gemiddelde gasprijs
- Woon je in een flat? Dan verbruik je per jaar gemiddeld 920 m3 en betaal je gemiddeld 88 euro per maand.
- In een tussenwoning verbruik je gemiddeld per jaar 1.190 m3. Hiervoor betaal je gemiddeld 108 euro per maand.
- Met een hoekwoning verbruik je gemiddeld 1.380 m3 elk jaar, en betaal je gemiddeld 121 euro per maand.
- Woon je in een 2 onder 1 kap? Dan verbruik je gemiddeld 1.560 m3 elk jaar en betaal je gemiddeld 134 euro per maand.
- Ten slotte; in een vrijstaande woning verbruik je maar liefst 2.010 m3 per jaar en betaal je 167 euro per maand.
Gemiddelde elektriciteitsprijs
- Woon je in je eentje? Dan heb je een gemiddeld verbruik van 1.810 kWh per jaar en kost je dat zo’n 18 euro per maand.
- Met z’n tweeën verbruik je gemiddeld 2.800 kWh per jaar. Dat kost je gemiddeld 38 euro per maand.
- Wonen er drie personen in je huis? Dan heb je een gemiddeld verbruik van 3.310 kWh en betaal je gemiddeld 48 euro per maand.
- Huishouden van vier? Samen verbruiken jullie gemiddeld 4.110 kWh per jaar en betalen jullie gemiddeld 59 euro per maand.
- Woon je met vijf of meer mensen in één huis? Dan kom je uit op een gemiddeld verbruik van 4.110 kWh per jaar en gemiddelde kosten van 64 euro per maand.
Let wel op dat het Nibud bij deze berekening is uitgegaan van het tarief in juli 2021. Waarom is dit belangrijk om te noemen?
Energiekosten in 2022
Misschien heb je er wel iets over meegekregen: gas en stroom is enorm duur nu. Volgens Overstappen.nl is de gasprijs momenteel drie keer zo hoog als een jaar geleden. Als jij al eerder een contract voor een jaar of langer vast hebt gezet, hoef je je daar momenteel geen zorgen over te maken. Maar moet je net een nieuw contract afsluiten, of heb je een variabel contract (waarbij de prijzen op 1 juli en 1 januari veranderen)? Dan zijn de hoge energieprijzen momenteel heel vervelend.
We hopen natuurlijk dat deze prijzen gedurende het jaar weer afnemen, maar de eerste helft van het jaar zal je waarschijnlijk meer betalen dan de bedragen hierboven. Business Insider berekende namelijk wat het verschil in prijzen is tussen juli 2021 en januari 2022. Dan zie je bijvoorbeeld dat we in juli 2021 ‘maar’ 27 cent betaalden per m3 bij een variabel contract, maar dat bedrag in januari 2022 is opgelopen tot 1,43 euro. Slik!
In het overzicht is ook te zien hoe groot de verschillen tussen de aanbieders zijn wat betreft energiekosten. Waar je bij de goedkoopste aanbieder 65 cent betaalt, leg je bij de duurste 1,85 euro per m3 neer. Wil je besparen op je energierekening? Dan loont het zeker om eens op onderzoek uit te gaan.
Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van NSMBL.