Wil je een maand in het buitenland werken? Dit moet je weten
Zie je het al voor je: vroeg beginnen met werken, zodat je ‘s middags een nieuw land kunt verkennen en ‘s avonds kunt genieten van Spaanse tapas of Italiaanse pasta? Nu de ontwikkeling naar remote werken in een stroomversnelling terecht is gekomen, kiezen steeds meer mensen ervoor om een maand in het buitenland te werken. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je dit van plan bent?
Het is niet gek als je ervan droomt om een maand vanuit het buitenland te werken. De afgelopen tijd hebben we namelijk amper kunnen reizen. Tegelijkertijd hebben we ook ontdekt dat we vanuit huis – of waar dan ook ter wereld – net zo goed kunnen werken als op kantoor.
Een maand in het buitenland werken
De droom is er. Maar dan? Hoe zorg je ervoor dat het de realiteit wordt? Hoe ga je het gesprek aan met je werkgever? Mag deze weigeren? En waar moet je allemaal verder aan denken?
Mag een werkgever weigeren?
Volgens Rijksoverheid mag een werkgever jouw verzoek weigeren, maar dan moet hij of zij daar wel een goede reden voor hebben. Redenen om een verzoek te weigeren zijn bijvoorbeeld:
- Het is niet veilig of de plek waar je wil werken is niet geschikt voor je werk
- Het geeft problemen met het werkrooster/je kunt niet goed samenwerken met collega’s
- Het werk kan niet ergens anders gedaan worden
Bovendien zijn er vanuit de overheid ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om vanuit huis of vanaf een andere werkplek te werken:
- Je werkt bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers
- Je bent minimaal een half jaar in dienst
- Je doet uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum een schriftelijk verzoek. Daar staan de gewenste ingangsdatum en de gewenste werkplek in
- Jouw werkgever moet uiterlijk een maand van tevoren laten weten of hij akkoord gaat of niet. Laat hij niets weten? Dan mag je officieel naar het buitenland. Maar houd er wel rekening mee dat je baas hier niet blij mee kan zijn en dat het gevolgen heeft voor je baan en je carrière.
Hoe vraag je het aan je leidinggevende?
Officieel moet je een schriftelijk verzoek indienen om vanuit het buitenland te werken, maar je kunt beter eerst een gesprek inplannen. Hoe kun je je op dit gesprek voorbereiden?
Allereerst is het belangrijk dat je de afgelopen tijd goede prestaties hebt geleverd tijdens het thuiswerken. Wanneer je baas het gevoel had dat je meer uit je neus zat te eten, is de kans niet heel groot dat hij of zij staat te springen om je idee.
Maak daarnaast een lijstje met alle ‘goede redenen’ die je leidinggevende zou kunnen hebben om te weigeren. Wat voor vragen of opmerkingen zal je baas hebben? Je kunt hierbij denken aan contact met collega’s (zeker als je naar een andere tijdzone gaat), productiviteit behouden en je gewenste vertrektijd.
Stap niet naar hem of haar toe zonder plan de campagne. Zorg dat je over alle vragen hebt nagedacht en je leidinggevende zal eerder akkoord gaan.
Tip: maak duidelijk aan je werkgever waarom dit een geweldige kans is om jezelf te ontwikkelen. Een speciaal ontwikkelprogramma waarbij een woning/co-work space/begeleiding van trainers inbegrepen zijn, kan daarbij helpen. Met Sweet Spot woon, werk en ontwikkel je jezelf tijdens bijvoorbeeld 1 tot 5 maanden in Barcelona.
Waar moet je aan denken als je een maand in het buitenland wil werken?
Het lijkt zo romantisch: werken vanaf het strand in Bali. Maar de kans is groot dat je door de zon je scherm niet meer ziet en je internet wellicht ruk is. Een periode werken in het buitenland moet je wat ons betreft zeker doen, maar romantiseer het niet.
Pas als je nadenkt over wat er minder chill kan zijn, kun je namelijk problemen voor zijn. Neem het internet bijvoorbeeld: als je overal internet wil hebben, kun je het best een simkaart met databundel kopen in het land waar je verblijft om goedkoop te internetten.
Heb je geen dual sim in je telefoon, maar wil je ook je eigen nummer behouden? Dan is een mobiele router zoals de Netgear Nighthawk ideaal.
Van plan binnenkort te vertrekken? Check dan goed de reisbeperkingen voor het land waar je van plan bent naartoe te gaan.
Heb je een werkvergunning nodig?
Als je gewoon bij jouw Nederlandse werkgever blijft, heb je geen werkvergunning en/of werkvisum nodig in Europese landen. Vaak moet je in Europa opletten als je voor een langere tijd (langer dan drie maanden) wil blijven. Bij landen buiten Europa is het belangrijk dit sowieso goed uit te zoeken.