WHO: Lange werkdagen zijn dodelijk, thuiswerken versnelt trend
Lange werkdagen en overwerken: het zorgt voor honderdduizenden doden per jaar. Vooral beroertes en hartkwalen nemen dramatisch toe bij het maken overuren. Corona en thuiswerken stimuleren de cijfers alleen maar.
Dat blijkt uit onderzoek van de World Health Organization (WHO) en de International Labour Organization. Zij keken naar cijfers uit 2016 en concludeerden daaruit dat die cijfers een dramatische ontwikkeling hadden doorgemaakt sinds 2000. Zo overleden volgens de schattingen in 2016 wereldwijd 745.000 mensen aan de gevolgen van lange werkdagen en overwerken. Daarbij gaat het dan om de gevolgen van beroertes en hartziekten veroorzaakt door slechte doorbloeding.
🆕 WHO & @ilo analysis shows that working 55 hours or more per week impacts #WorkersHealth & increases risk of cardiovascular diseases.
Long working hours led to 745 000 deaths from #stroke & ischemic heart disease in 2016, a 2⃣9⃣% rise ↗️ since 2000.
👉 https://t.co/T3nuPX3nH7 pic.twitter.com/UW5XxbjWqo
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 17, 2021
Uit het onderzoek dat vandaag gepubliceerd is in het academische tijdschrift Environment International, blijkt dus dat lange werkdagen en overwerken een gevaarlijke factor kunnen zijn. Werkweken van minstens 55 uur zorgen voor 35 procent meer kans op beroertes en 17 procent meer kans op hartziekten. En daarbij moet dus worden vermeld dat het aantal dodelijke gevolgen van hartziekten door lange werkdagen met 42 procent is gestegen ten opzichte van het aantal in 2000.
Cause 745,000 #Deaths A Year https://t.co/adVeotjLZa #fintech #insurance #insurtech #futureofwork @WHO @ilo @StatistaCharts pic.twitter.com/UKd9wOV3pz
— Spiros Margaris (@SpirosMargaris) May 17, 2021
Thuiswerken door corona
Ondanks dat de studie zich richt op 2016 en dus niet op de huidige pandemische tijden, geeft de WHO aan dat de huidige situatie nog zorgelijker is. „De Covid-19 pandemie verandert de manier van werken drastisch. Thuiswerken is in veel sectoren de norm geworden, waardoor de grens tussen privé en werk vervaagt”, zo laat WHO directeur-generaal Dr Tedros Ghebreyesus weten. Met die vervaging groeit het aantal gewerkte uren dan ook significant. Frank Pega van de WHO geeft aan dat bij nationale lockdowns het aantal gewerkte uren stijgt met zon tien procent.
Daarnaast zijn veel werknemers het afgelopen jaar opgezadeld met extra werkdruk. Ghebreyesus: „Doordat veel bedrijven hebben moeten reorganiseren, moeten de overgebleven werknemers meer uren maken.” Mede als gevolg hiervan is overwerken dus geworden tot een normaliteit.
Adviezen van WHO
De wereldwijde autoriteit op het gebied van gezondheidszorg adviseert overheden, werkgevers en werknemers om maatregelen te nemen. „Meer dan 55 uur per week werken, brengt de gezondheid serieus in gevaar. Het is hoog tijd dat we ons realiseren dat lange werkdagen kunnen leiden tot een voortijdige dood”, zo benadrukt directeur Gezondheid bij de WHO, Dr. Maria Neira.
En dus adviseert de WHO overheden om nieuwe wetten op te stellen die overuren en werkdagen beperken. Ook roept de organisatie werkgevers op om flexibiliteit in werkuren aan te moedigen en daarbij ook een maximum aan het aantal uren in te stellen. Op deze manier kunnen gevaarlijke vormen van overwerken worden voorkomen.