Veel mensen die thuiswerken schamen zich als zij pauze nemen
De gemiddelde Nederlandse kantoormedewerker heeft last van schuldgevoelens tijdens het thuiswerken. 28 procent voelt zich namelijk schuldig als hij of zij pauze neemt.
Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder duizend Nederlandse kantoormedewerkers die thuiswerken. Het onderzoek is van Fellowes, specialist in kantooroplossingen. Naast de thuiswerkers die zich schamen, heeft nog eens 29 procent het te druk om pauze te nemen.
Ook in het buitenland schaamte bij thuiswerken
Het merendeel van de thuiswerkers schaamt zich dus niet bij een welverdiende pauze. Een kwart is echter een aanzienlijk aantal. Kijken we in landen om ons heen, dan zien we dat daar ook een schuldgevoel heerst. Zo voelt een kwart van de Britten zich schuldig als ze pauze nemen, 22 procent van de Duitsers en is dit in Polen zelf 31 procent van de werknemers. Bij Metro hebben we daar overigens bepaald geen last van. Pauzes worden in het communicatiekanaal aangekondigd met ‘broodje’ of ‘frisse neus’. De reacties zijn steevast ‘eet ze!’ en ‘wandel ze!’.
Tv-maker en columnist Marcel van Roosmalen heeft het ook lastig als hij juist niét thuis werkt.
Signeren bij @Broese_utrecht , met Lucie van Roosmalen pic.twitter.com/6iKIRmeR1c
— marcel van roosmalen (@MvanRoosmalen) February 13, 2021
Medewerkers staan altijd aan
Het missen van een telefoontje van een collega levert ook schuldgevoelens op voor 23 procent van de respondenten van het onderzoek. Dit heeft te maken met het gevoel altijd aan te moeten staan. Zo heeft 36 procent het gevoel dat ze thuis de hele werkdag bereikbaar moeten zijn. En dat betekent niet voor iedereen ‘van negen tot vijf’. Bijna een op de vijf kantoormedewerkers geeft aan het gevoel te hebben dat ze de tijd die ze normaliter kwijt zijn aan het reizen van en naar werk, nu ook aan werk moeten besteden.
Eerdere onderzoeken gaven ook al aan dat thuiswerken niet optimaal is. Zo zouden we niet zo gelukkig voelen en vooral minder verbonden met collega’s.
Mensen die thuiswerken zijn uitgeput
38 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers geeft aan een gebrek aan energie te voelen tijdens het thuiswerken. Daarnaast geeft een kwart aan last te hebben (gehad) van stress. Ook sombere gevoelens zijn waargenomen tijdens de pandemie: 13 procent heeft zich hulpeloos gevoeld tijdens het thuiswerken en nog eens 16 procent heeft zich verdrietig gevoeld.
Precies dit 😌 #thuiswerken #maand11 https://t.co/eFM3y9Bapt
— Janneke Gielisse 🌻 (@JannekeGielisse) February 10, 2021
Stephanie Volz, Marketing Coördinator Benelux bij Fellowes: „Veel werkgevers verwachten dat hun werknemers op eenzelfde manier thuis aan de slag kunnen als op kantoor. Hoewel we ons de afgelopen maanden heel weerbaar hebben getoond, heeft dit toch zijn weerslag. Door het gevoel te hebben dat we altijd aan moeten staan en bereikbaar moeten zijn, vragen veel mensen teveel van zichzelf. Dat kan zich in mentale en ook fysieke problemen uiten.”
Stel beleid op over thuiswerken
René Mol, ergonomisch adviseur bij Blue Sky Ergonomics, heeft tips: „Het is raadzaam om als organisatie een thuiswerkbeleid op te stellen, waarin onder meer duidelijk wordt gemaakt dat je niet ieder moment bereikbaar hoeft te zijn. Ook passen in zo’n beleid de optimale inrichting van het thuiskantoor en het belang van regelmatig bewegen. Dit komt de gezondheid van je medewerkers ten goede.”
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/02/wat-uurtje-wandelen-met-je-lichaam-doet/