Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren
Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.
De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.
Recht op onbereikbaarheid
In de Tweede Kamer wordt momenteel door linkse partijen gewerkt aan een wetsvoorstel waarin het recht op onbereikbaarheid wordt opgenomen. Aanleiding is de nieuwe cao in de gehandicaptenzorg, waarin een dergelijke regel al is opgenomen. Buiten werktijd mogen mail, appjes en telefoontjes -hoe dringend ook- onbeantwoord blijven.
Nu is daar het Brits onderzoek met een heel andere conclusie. Daaruit volgt dat het inderdaad zo is dat constant ‘aan staan’ zeker voor een hogere werkdruk kan zorgen en kan leiden tot stress- en burn outklachten, alleen niet voor iedereen. Want: verplicht ‘uit staan’ kan ook voor stress zorgen.
Maatwerk
Volgens de onderzoekers is maatwerk nodig voor het behandelen van stress. Mensen zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. „Om werknemers het gevoel te geven dat ze adequaat met hun werkdruk kunnen omgaan moeten zij zelf kunnen bepalen hoe zij met hun e-mail omgaan”, zegt hoofdonderzoeker Emma Russel tegen de BBC. „Op een manier die past bij hun persoonlijkheid en ambitie.”