Meer bedrijven vrezen voor hogere werkdruk personeel
Bedrijven en organisaties hebben moeite met het opvullen van vacatures, vooral vanwege een gebrek aan sollicitanten. Werkgevers maken zich hierdoor zorgen om hun werknemers, bij wie de werkdruk door het tekort aan personeel stijgt.
Veertig procent van de vacatures kan niet worden vervuld, schrijft het AD. Dit blijkt uit een onderzoek van UWV onder 6700 bedrijven. Ter vergelijking: vorig jaar bleef eenderde van de vacatures openstaan. Zes op de tien werkgevers vreest voor een hogere werkdruk bij hun personeel.
Grotere werklast
Niet geheel verrassend zijn het voornamelijk onderwijsinstellingen die gebukt gaan onder deze situatie. Maar liefst 85 procent van deze organisaties denkt dat de werklast voor hun personeel groter wordt en dat de kwaliteit van hun diensten afneemt. Ook in de bouw zijn er zorgen: werkgevers denken dat ze in de toekomst de vraag niet altijd meer aankunnen.
Het gebrek aan sollicitanten is het grootste probleem, maar bedrijven en organisaties krijgen ook regelmatig sollicitanten op bezoek die niet de benodigde werkervaring op zak hebben.
Extra maatregelen
Of bedrijven en organisaties extra actie ondernemen om hun openstaande vacatures toch ingevuld te krijgen? In 64 procent van de vacatures wel, antwoordden werkgevers. Maatregelen die ze voornamelijk treffen zijn het langer openzetten van vacatures en zelf actief zoeken naar geschikte mensen.
Sommige instellingen schakelen voor het recruitment externe partijen zoals headhunters en uitzendbureaus in.