Voor welke beroepen kiezen seriemoordenaars?
Ook seriemoordenaars ontkomen er niet aan om hun vaste lasten te betalen. Om te kunnen voorzien in de kosten voor levensonderhoud nemen de meeste mensen een baan, dit is voor veroordeelde moordenaars niet anders. De Golden State Killer, die recent werd opgepakt, bleek gewerkt te hebben als politieagent, militair en magazijnmedewerker. Hier werd met grote verbazing op gereageerd.
Toch zijn de beroepen van de Golden State Killer niet heel erg verbazingwekkend volgens professor in de criminologie Michael Arntfield. In zijn boek, Murder in plain English, onderzocht hij de beroepskeuze van mensen die meerdere personen van het leven beroofden. Sommige beroepen, waaronder politieagent, waren hierin oververtegenwoordigd. Hij sprak met IFL Science over zijn boek.
Autoriteit en machines
Arntfield gebruikte de gegevens van de afgelopen vijftig jaar en kwam zo op twaalf beroepen die geliefd zijn onder seriemoordenaars. Onder de banen waar een vakdiploma voor nodig is, waren dit vliegtuig- en auto-monteurs en reparateurs zoals schoenmakers. In de tweede groep, sectoren waarbij een eenvoudiger diploma voldeed, waren dit houthakker/boomverzorger, vrachtwagenchauffeur en magazijnmanager.
In derde categorie, waar geen vooropleiding nodig was, kozen seriemoordenaars het vaakste voor een baan als algemeen medewerker, portier/beveiliger of tankstationmedewerker. De laatste groep bestond uit beroepen die juist wel veel opleiding vereisten. Hier waren politieagent, militair en mensen die een religieuze functie vervullen, zoals priesters, de favorieten onder veroordeelde seriemoordenaars.
Dit betekent overigens niet dat elke politieagent, houthakker of schoenmaker automatisch een seriemoordenaar is. Het gaat maar om zeer kleine percentages binnen deze beroepsgroepen, die wel hoger zijn dan bij andere sectoren.
Waarom?
Arntfield zegt dat seriemoordenaars zouden worden aangetrokken tot banen die passen bij hun onderliggende psychische stoornissen of gewoon vanuit praktische overwegingen. Seriemoordenaars kiezen banen waarbij een ‘combinatie van mobiliteit, autoriteit, fysieke kracht’ samenkomen.
Ook kwam in zijn onderzoek een correlatie naar boven dat ‘mechafilie’, een seksuele obsessie met machines, nauw verweven is met necrofilie en moordgedachtes. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de oververtegenwoordiging van bijvoorbeeld monteurs en vrachtwagenchauffeurs.
https://giphy.com/gifs/RoajqIorBfSE
Psychopaten
In een eerder onderzoek van de Oxford Universiteit kwam al naar voren welke beroepsgroepen het populairste waren onder psychopaten. Hoewel niet alle psychopaten automatisch seriemoordenaars zijn, is psychopathie wel een veelvoorkomende stoornis onder moordenaars. Dit geldt overigens niet alleen moordenaars maar ook mensen die veroordeeld zijn voor geweldpleging of zedendelinquenten.
Dit zijn de tien beroepen die het meest voorkomend zijn onder psychopaten:
1. CEO en directeur
2. Advocaat
3. Media-persoonlijkheid
4. Sales
5. Chirurg
6. Journalist
7. Politieagent
8. Religieuze vertegenwoordiger
9. Kok
10. Ambtenaren zoals militairen, politici of beleidsmedewerkers
Betekent dit dat je ook mensen met een van deze tien beroepen maar beter kunt mijden? Nee, zeker niet. Psychopathie blijft een betrekkelijk zeldzame stoornis en komt bij minder dan een op de honderd personen voor. Bovendien hebben lang niet alle psychopaten een strafblad of vermoorden zij anderen. Dus mocht je in een van deze sectoren werkzaam zijn of iemand kennen die zo’n soort beroep heeft? Je hoeft je geen zorgen te maken. Waarschijnlijk.