Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 15 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

We durven van baan te veranderen en doen dat massaal

Accountmanager Bart (29) gooide vorig jaar het roer om en is nu wijnimporteur. Nina ging van pr naar stewardess. Ze blijken niet de enige ‘beroepswisselaars’; in 2017 switchten maar liefst 937 duizend Nederlanders naar een andere baan. Het hoogste aantal in jaren.

Ongelukkig

Tot een jaar geleden was de 29-jarige Bart Westerhof uit Utrecht accountmanager in het leegstandsbeheer. Toen zijn contract na twee jaar ophield, solliciteerde hij als vanzelf naar nieuwe banen in die sector, maar echt blij werd hij er niet van. ,,Het werk in de sales vond ik wel leuk, maar de druk en onrealistische targets die erbij hoorden niet”, vertelt hij. „Bij zo’n sollicitatiegesprek zat ik dan enthousiast te doen voor een baan waarvan ik eigenlijk al wist dat ik er niet gelukkig van zou worden.” Op een dag vertelde zijn vader dat de Hilversummer wijnhandel waar Bart als jongen een bijbaan had, leeg stond. „Ik ben er gaan kijken en twee dagen later was ik de eigenaar!”, vertelt hij lachend.

Ook Nina Aalbers veranderde van baan. De 23-jarige Amsterdamse had een baan als pr-manager, maar switchte begin dit jaar naar grote hoogte: ze werd stewardess. „Na twee jaar met veel plezier achter een bureau te hebben gezeten, besloot ik de stap te zetten om alsnog mijn meisjesdroom achterna te gaan.” Als reden noemt Nina het wat als-scenario. „Ik wil voorkomen dat ik op mijn 67ste denk: wat als ik toen… Dan bega ik liever nu een fout, dan dat ik spijt heb van iets wat ik niet gedaan heb – mocht het vliegwereldje niets voor mij zijn.” Dat is het echter wel. ,,Het is wel heel anders. Ik heb onregelmatige werktijden, moet verjaardagsfeestjes overslaan en de wekker om 3 uur zetten, maar het bevalt me tot nu toe allemaal heel goed.”

We durven weer

Uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten bracht blijkt dat er vorig jaar 937 duizend mensen tussen 15 en 75 jaar een ander beroep hadden dan het jaar ervoor. Het aantal ‘beroepswisselaars’ was sinds 2015 niet meer zo hoog. ,,Dat heeft te maken met het aantrekken van de economie. Er komen banen bij dus mensen vinden het minder eng om hun huidige baan te verlaten. Had je voorheen een vaste baan en kon je een andere baan met een jaarcontract krijgen, dan deed je dat minder snel. Nu durven mensen dat wel aan.”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. Hij verwacht dat de groei van ‘beroepswisselaars’ komend jaar nog doorzet.

Jongeren

Wisseling van beroep komt naar verhouding het vaakst voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar, een derde wisselde. Dat komt omdat zij vaak van de ene bijbaan naar een andere bijbaan gaan. Kijk je naar de categorieën boven de 25 jaar, dan gaat het om een veel kleiner deel. Bij de 25- tot 45-jarigen was dit 13 procent en bij de 45-plussers slechts 6 procent. De meeste banen worden verlaten in de commerciële sector (9,3 procent), de minste in de agrarische sector (5,4 procent).

Wijnhandelaar Bart is nog steeds blij met zijn keuze om van baan te veranderen. „Als ik nu naar mijn werk ga, heb ik niet het gevoel dat ik naar mijn werk ga. Ik krijg ook geen chagrijnige mensen over de vloer, iedereen is relaxt en leuk. En dat ben ik dan zelf ook!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.