Cursus? Zorg er gewoon voor dat je interessant bent
Nederlandse werknemers zijn gek op cursussen. Ruim de helft van werkend Nederland schaaft graag de kennis bij. Maar is dit wel nodig?
Vakgericht
Beter worden in je werk en je carrièrekansen vergroten zijn de belangrijkste redenen voor Nederlandse werknemers om een cursus te volgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgt 54 procent van werkend Nederland een cursus. Dit kunnen kortlopende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars zijn. „Vakgerichte opleidingen zijn daarbij belangrijker dan cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling”, zegt recruiter en adviseur Jacco Valkenburg van Recruit2. „Het zegt niet zoveel over de kwaliteiten van de sollicitant maar het geeft wel richting aan waarin iemand zich verder wil ontwikkelen.”
„Dus eigenlijk kijk ik niet naar cursussen als ik op zoek ben naar geschikte kandidaten voor een functie. Het gaat erom wat je kunt, niet wat je hebt geleerd. Mensen moeten zich bewijzen, een cv is daarin niet leidend, maar een online assessment bijvoorbeeld wel. Ik zoek bijvoorbeeld vaak IT’ers. In dat vakgebied zie je dat veel kandidaten ITIL of Prince2 hebben gedaan. Dit is niet iets waar je je echt mee onderscheidt.”
Oppassen
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat acht op de tien cursisten door het volgen van cursussen beter willen worden in hun huidige werk. Iets minder dan de helft denkt ermee de eigen carrièrekansen te vergroten. Andere redenen en motieven om een cursus te volgen, zijn organisatorische veranderingen op het werk, het verkleinen van het risico om je baan te verliezen en voor een kleine groep de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen. Naast een motivatie op het gebied van werk noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen, zoals het opdoen van kennis en vaardigheden die hun interesse hebben, of die nuttig zijn in het dagelijks leven.
Hiermee moet je wel oppassen, waarschuwt Valkenburg. „Functies worden in het algemeen specialistischer. Een lange lijst van cursussen over persoonlijke effectiviteit, timemanagement, assertiviteit, stressbestendigheid, communicatie, enzovoorts kan de indruk wekken dat je deze competenties van nature niet sterk hebt. Ik zou bijna zeggen: zet deze cursussen niet op je cv. Doe dit alleen als het echt relevant is voor je toekomstige baan.”
Opvallen
Belangrijker is volgens Valkenburg om interessant te blijven op de arbeidsmarkt. Hoe? „Veel werknemers denken dat dit het beste kan door veel opleidingen of cursussen te volgen, Maar het belangrijkste is om relevante werkervaring op te doen en te laten zien wat je kunt. Ben je doorgegroeid binnen je functie of heb je uitstekende resultaten behaald? Als je dat kunt aantonen, zegt dit meer dan de theoretische kennis die je hebt opgedaan in een cursus.”
Plek 2
In Europa volgen alleen de Zwitsers vaker een cursus dan Nederlanders. Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Finland, Verenigd Koninkrijk en Portugal completeren de top 10. Roemenië is het land in Europa waar de beroepsbevolking het minst een cursus volgt. Vier procent van de werkende Roemenen schaaft zijn of haar kennis weleens bij.