Column: De kluif die loonkloof heet
Metro’s Constance van Amstel schrijft iedere week een column over de wereld van werk en geld.
Voor BBC-correspondente Gracie Carrie begon het jaar 2018 niet zoals verwacht. De journaliste verliet namelijk per direct haar post in China nadat ze ontdekte dat haar mannelijke collega’s ‘tot 50 procent’ meer salaris krijgen dan zij. Onoverkomelijk, zo schreef ze in een open brief op haar blog en stapte op het eerste beste vliegtuig terug naar Europa. Bye bye Beijing.
Het salaris, en dan met name de loonkloof tussen mannen en vrouwen lijkt sowieso een populair onderwerp zo aan het begin van het nieuwe jaar. In Duitsland is sinds vorige week namelijk een wet in werking getreden die werknemers inzicht moet geven in elkaars salaris. Zo zou je als vrouw kunnen inzien wat anderen die dezelfde functie uitvoeren betaald krijgen en – als dat meer is – zelf ook om een hoger salaris kunnen vragen.
Duitsland
Het is ook wel nodig in Duitsland: vrouwen verdienen daar namelijk 21 procent minder dan mannen. Dat heeft ermee te maken dat ze ook minder uren werken en ook vaker een baan hebben waarin de lonen nu eenmaal lager zijn, maar zou je dat ook rechttrekken dan is er tussen het salaris van mannen en vrouwen een verschil van zo’n 6 procent.
Dat het überhaupt mag!
Ook in Nederland is er een salariskloof tussen mannen en vrouwen. Uit cijfers van oktober vorig jaar blijkt dat mannen gemiddeld 3 euro per uur meer krijgen dan vrouwen. Da’s 120 euro per week! Noem me naïef maar ik had daar eerder nooit echt bij stilgestaan. Ik ging er simpelweg niet vanuit dat het überhaupt mocht om een man meer te betalen dan een vrouw voor hetzelfde werk. Maar ja, het mag kennelijk en het gebeurt veel te veel.
Nog wel. Want het lijkt erop dat we steeds een stapje dichterbij het ideaal komen. Dankzij vrouwen als Gracie Carrie en zo’n wet in Duitsland wordt de loonkloof tussen mannen en vrouwen in elk geval meer bespreekbaar. In Nederland start er volgende week zelfs een nieuw tv-programma over. Het heeft de veelzeggende titel ‘Wat verdien je?’ en presentatrice Astrid Joosten, 59 jaar en sinds 1991 in dienst bij de Publieke Omroep, heeft aangekondigd om daarin ook haar salaris te onthullen. Wat denk je, komt haar loon in de buurt bij dat van haar 57-jarige collega Matthijs van Nieuwkerk?