Beste millennial, zo los je jouw geldproblemen op
De financiële situatie van millennials zijn niet altijd makkelijk. Pas net klaar met je studie, geen werk en dan al een schuld van bijna 24 duizend euro, alleen omdat je zo graag wilde studeren. Geen wonder dat millennials soms helemaal gek worden van hun geldzaken.
Gelukkig hoef je geen financieel wereldwonder te zijn om een beter overzicht te krijgen van je geldzaken. Zo los je de drie meest voorkomende fouten in je geldzaken op.
Uitgaven: door de bomen zie je het bos niet meer
Je kent het vast wel: eindelijk staat dat salaris op je bankrekening, maar een aantal dagen later is de helft van dat grote bedrag er alweer af. Waar je het aan hebt uitgegeven? Geen idee.
Een overzicht van je uitgaven hebben is misschien wel het belangrijkste om je geldzaken op orde te krijgen. Begin daarom eerst met het maken van een begroting. Bedenk bij jezelf hoe veel geld je waaraan wilt uitgeven.
Er zijn vast en zeker allemaal fancy apps om zo’n begroting te maken. Maar misschien is het juist het handigst om het op de ouderwetse manier te doen: met pen en papier. Maak verschillende categorieën voor jezelf, bijvoorbeeld uitgaan en boodschappen. Schrijf per categorie op hoe veel geld je er per maand aan wilt uitgeven.
Heb je een goed overzicht van wat je ongeveer wilt uitgeven? Kijk dan eens naar wat je daadwerkelijk per categorie hebt uitgegeven de afgelopen maanden. Zo kom je erachter of je verwachtingen overeenkomen met de realiteit. Geef je veel meer geld uit dan gedacht, accepteer dat dan. Zo kun je pas echt je gedrag veranderen.
Toekomst: wat wil ik eigenlijk?
Een veelvoorkomend probleem bij millennials is dat ze niet weten wat ze over een paar jaar bereikt willen hebben. We leven in een tijd waarin zo veel mogelijk is, dat het lastig kan zijn om te bepalen wat je nou echt wil. En wat je later eigenlijk met je geld wil.
Natuurlijk wil iedereen later een groot geldbedrag op zijn of haar rekening hebben staan. Maar probeer nu eens echte doelen voor jezelf te stellen. Denk aan het aflossen van je studieschuld, het kopen van een auto of het starten van een gezinnetje. Het is niet makkelijk om voor jezelf te bedenken wat je nou precies wilt. Neem er daarom de tijd voor.
Heb je je doelen voor de toekomst opgeschreven? Zoek dan eens uit hoe veel het je precies gaat kosten. Als je over een aantal jaar een huis gaat kopen, moet je wel weten hoe veel je daar ongeveer voor wilt betalen. En kijk ook eens naar die studieschuld die je hebt opgebouwd. Hoe groot is dat bedrag eigenlijk?
De laatste stap is prioriteiten stellen. Bedenk bij jezelf welke doelen het belangrijkst zijn en welke je als eerst wilt hebben gehaald. Zo weet je precies voor welk doel je nu het meeste geld aan de kant kan leggen.
Beleggen: wacht er nog even mee
Niets is leuker en spannender dan je geld ergens in investeren en er hopen winst uit te halen. Beleggen wordt alsmaar populairder. Steeds meer mensen doen het. Geen wonder dat je er zelf ook weleens over na hebt gedacht.
Maar hoe opwindend beleggen ook kan zijn, denk er eerst over na of je er wel klaar voor bent. Je moet een hoop dingen op een rijtje hebben, wil je met je geld gaan beleggen. Vooral wanneer je nog niets hebt gedaan aan de eerste twee problemen, ben je nog niet klaar om te gaan beleggen.
Kan je de spannende verhalen over de beleggingswereld niet langer meer aanhoren en wil je aan de slag? Of heb je een goed overzicht van je uitgaven en ben je er klaar voor? Check dan even de columns van Metro’s Constance. Zij vertelt je er alles over!
Bron: Business Insider