Waarom een tussenjaar nemen geen slecht idee is
Backpacken in het buitenland, een bestuursjaar doen of gewoon een jaartje niks. Het zijn invullingen van een tussenjaar, ook wel ‘gap year’ genoemd. En zo’n jaar is zo slecht nog niet, bleek deze week uit onderzoek van EF Education. Het draagt in veel gevallen positief bij aan de motivatie en prestaties van studenten. Ook zeggen studenten dat een tussenjaar hun kansen op een goede carrière heeft verbeterd.
Hogere cijfers
35 procent van de middelbare scholieren overweegt een tussenjaar te nemen. Studenten die slechter presteren op de middelbare school, halen na een tussenjaar hogere cijfers en hebben daarna ook meer motivatie. 88 procent van de studenten die een tussenjaar hebben genomen zegt dat het tussenjaar heeft bijgedragen aan een betere positie op de arbeidsmarkt.
Linda Wisse (22) vond het zonde om helemaal een tussenjaar te nemen, dus besloot deels voor een tussenjaar te gaan. Ze vervulde voor een jaar een bestuursfunctie bij haar studievereniging in Rotterdam. „Ik zou een bestuursjaar iedereen aanraden", zegt Linda. Ze studeert Fiscale Economie, een studie die volgens haar vooral theoretisch is. „Met de vereniging willen we studenten helpen om te kunnen anticiperen op de praktijk."
Droomkantoor
Dat Linda een bestuursjaar heeft gedaan, heeft volgens haar veel voordelen. „Als bestuur organiseer je borrels en workshops met bedrijven. Daardoor leer je snel mensen van fiscale kantoren kennen. Ik ken veel recruiters en weet wie welke functie heeft bij fiscale bureaus. De fiscale wereld is klein en mijn netwerk is nu zoveel groter geworden."
Maar een bestuursjaar was vaak ook hard werken, vertelt Linda. „Het bestuur kwam op 1. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid dat de vereniging goed loopt." Maar als ze opnieuw voor de keuze kwam te staan, had ze het zo weer gedaan. „Het is met een bestuurservaring op zak straks makkelijker om te solliciteren bij een droomkantoor."