Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 14 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Slaap je goed?’ mag de baas best aan je vragen

Wat hebben werkstress, slecht slapen en piekeren met elkaar te maken?

38 procent van de werknemers ervaart hoge taakeisen, één op de zeven werknemers heeft last van burn-out klachten, we verzuimen 7 miljoen werkuren per jaar… De cijfers die maandagmorgen bij de start van de Week van de Werkstress in deze krant werden gepresenteerd, logen er niet om.

Vicieuze cirkel

„Heftig, verbazingwekkend, al komen de cijfers me natuurlijk bekend voor.” Metro spreekt in verband met de werkstressweek Michelle Van Laethem (30), arbeidspsychologe aan de Universiteit van Amsterdam. Ze komt vrolijk, maar wat gehaast uit een college gesneld: „Haha, natuurlijk heb ik zelf ook weleens stress!” Van Laethem promoveerde in januari op haar boek over werkstress. Zij onderzocht de wederzijdse relatie met slaapkwaliteit en de rol van piekeren daarbij. „Ik ontdekte een vicieuze cirkel. Van werkstress ga je slechter slapen, maar bij slecht slapen ervaar je meer stress op je werk. Het eerste vinden mensen logisch, het tweede was nog niet echt onderzocht. Het tweede wat ik vond was dat piekeren in die vicieuze cirkel een rol speelt.”

Moeilijk te doorbreken

Piekeren doen we niet alleen al woelend in bed, weet Van Laethem inmiddels. Maar: „Nee, dat kon ik bij mijn onderzoek niet duidelijk meten. Ik weet alleen dat het in die cirkel een belangrijke rol speelt. Je kunt piekeren en dan slecht slapen, maar ook slecht slapen een daar dan weer over piekeren en er werkstress van krijgen. Al met al is het een negatief proces en die vicieuze cirkel is maar moeilijk te doorbreken.”

‘Slaap je goed?’ mag de baas best aan je vragen

De arbeidspsychologe probeert met het bedrijfsleven natuurlijk wel tot een doorbreking te komen. „Werkstress is niet verdwenen door ’s avond even langer door te werken, zodat je het morgen minder drukt hebt. Je slaapt dan namelijk slecht, wat zoals gezegd weer effect op je stress heeft. Goed slapen is zó belangrijk, dat kan net zo goed een punt van aanpak zijn.”

Tijd om te herstellen

De Week van de Werkstress is nodig, vindt Van Laethem. „Bedrijven moeten hun werknemers bewustmaken van werkstress en dat dat met slecht slapen twee kanten op gaat. Het even heel druk hebben hoeft niet erg te zijn, maar als het aan de orde van de dag is dan is dat slecht voor je gezondheid. Vooral als je niet voldoende tijd hebt om te herstellen. Werkgevers moeten hun werknemers genoeg rust geven en af en toe vragen of iemand goed slaapt is helemaal zo gek nog niet. Werkstress in open gesprekken bespreekbaar maken is sowieso positief.”

Vorig jaar had 77 procent van de Nederlandse bedrijven een beleid om werkstress aan te pakken. Van Laethem: „Een hoog percentage, maar het zegt me nog niet veel. Wat is die aanpak dan precies? Maar als een bedrijf er in ieder geval over nadenkt, dan is dat al goed.”

To-do-list

Tegen de piekerende mens thuis op de bank, zou de werkstressdeskundige willen zeggen: „Bepaal wat het belangrijkste probleem voor jou is. Is het de werkdrukte, is het slecht slapen, ben je een te grote piekeraar? Daarna kun je bekijken waar het probleem te doorbreken is. Voor iedereen is dat verschillend. De een mediteert, de ander sport. Weer een ander heeft baat bij het lezen van een boek voor het slapen gaan in plaats van druk te zijn op de smartphone. Wat ook vaak werkt: een to-do-list maken voor je naar bed gaat. Dan parkeer je de drukte even en slaap je beter. In ieder geval moet je voor jezelf vaststellen wat helpt.”

Michelle live op Facebook

Meer dan tweehonderd bedrijven organiseren tijdens deze Week van de Werkstress activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem speelt twee keer een rol. Maandag sprak zij op een congres over praktische toepassingen bij de uitkomsten van haar onderzoek. Wat kunnen bedrijven doen om werknemers te helpen? Woensdag om 16.00 uur is zij live op Facebook te zien en beantwoordt zij vragen: Facebook.com/checkjewerkstress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.