Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 25 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Verpleegster verdient straks meer dan een chirurg’

Bang dat robots onze banen inpikken? Nergens voor nodig, zegt filosoof Koert van Mensvoort. ‘Dankzij de robots verdient de verpleegster straks meer dan een chirurg.’

„Mijn naam is M24U, hoe heet u?”, klinkt het vragend uit een soort prullenbak op wieltjes die zojuist stapvoets aan is komen rijden. We staan in de Eindhovense MediaMarkt en het rijdende ding is een intercedent van Hubot, het onlangs geopende pop-up ‘uitzendbureau voor mens en robot’. Het tijdelijke bureau heeft zestien beroepen in de aanbieding waarin mens en robot samenwerken. Welke het best bij je past, kan M24U voor je uitrekenen.

Niet strijden

Robots die hun intrede doen in onze samenleving: het klinkt nog altijd een beetje futuristisch, maar is actueler dan je denkt. Uit verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van Deloitte Analytics, blijkt dat in de nabije toekomst zo’n twee tot drie miljoen banen zullen verdwijnen door automatisering. Maar bang voor verlies van je baan aan een robot hoef je volgens filosoof, kunstenaar en curator van Hubot Koert van Mensvoort niet te zijn. „Je moet de strijd niet willen aangaan met een robot, maar juist kijken hoe je elkaar kunt aanvullen.”

En dus zijn de vacatures bij Hubot niet zoals je ze tegenkomt bij Randstad of Tempo Team. Er is een functie van luchtverkeersbeveiliger, die met zijn als roofvogel verklede drone het luchtruim veilig houdt voor vogels en vliegtuigpassagiers. En wat denk je van een extra sterke verhuizer, die dankzij zijn exoskelet alles op kan tillen? Een van de mooiste voorbeelden van hoe een robot het werk leuker kan maken, is dat van de ‘thuiszorgmedewerker 2.0’: de robot doet het meeste schoonmaakwerk, terwijl de mens weer tijd heeft voor een praatje met de cliënt.

Emotie blijft bij ons

„Er gaat veel verschuiven”, zegt Van Mensvoort. „Een verpleger in het ziekenhuis gaat straks misschien wel meer verdienen dan een chirurg. Waarom? Omdat de robotisering ons dwingt te doen waar we echt goed in zijn. Een chirurg is opgeleid om heel precies, specialistisch en bijna machine-achtig werk te doen. Dat kan een robot straks ook. Maar als ik weer wakker word en in bed lig, vind ik het juist fijn om verzorgd te worden en om contact te hebben met iemand die mij begrijpt en tijd voor me heeft, namelijk de verpleger. Op dit moment is het probleem van de samenleving dat we verplegers behandelen als robots en daarna denken te kunnen vervangen door robots. Maar dat is de verkeerde manier van denken.”

Volgens de filosoof worden er op dit moment zo’n driehonderdduizend mbo’ers opgeleid tot beroepen die straks niet meer bestaan. Wat dat betreft is het belangrijk dat robots ook in het onderwijs serieus genomen worden en dat erop hun komst geanticipeerd wordt. „Creativiteit, empathie en improvisatie zijn skills die mensen voor hebben op robots, die moeten ontwikkeld worden”, zegt Van Mensvoort. „Technologie moet ons stutten in onze zwakten en de krachten juist uitvergroten. Alleen dan gaat het werken.”

Orgaanontwerper

In de MediaMarkt heeft M24U inmiddels een jobtest uitgevoerd. Na vragen over onder andere Mars (lekker of mijn nieuwe thuis?) en drones is de perfecte toekomstbaan voor de verslaggever gevonden: orgaanontwerper. Jawel. Want, zo schrijft M24U: „Nu het printen van organen steeds dichterbij komt, kunnen we ze net zo goed zelf ontwerpen.”

Hubot is een samenwerking van de gemeente Eindhoven, Next Nature Network en Start Foundation. De shop-in-shop is tot en met 29 oktober te zien in MediaMarkt Eindhoven Centrum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.