Zo wordt je chocola niet wit als het blijft liggen
Eerlijk is eerlijk, als je chocolade in huis haalt is de kans klein dat het echt heel lang blijft liggen. Maar mocht je nou toch een reep zijn vergeten, dan is het je misschien opgevallen dat een reep donkere chocolade na verloop van tijd wit uit gaat slaan. En er is dus een manier om dat te voorkomen – naast ‘m in één keer opsmikkelen natuurlijk.
Gewoon te eten
Maar als eerst: maak je geen zorgen. De wit uitgeslagen reep kun je nog gewoon opeten. De witte waas, het lijkt een beetje poederachtig, is namelijk het vet dat in de reep zit. Wanneer de chocola op de verkeerde temperatuur wordt bewaard, komt het vet naar de oppervlakte van je snack toe. Dat veroorzaakt de witte laag op je reep.
Kleine barstjes
In het Britse tv-programma Food Unwrapped op Channel 4 onderzochten de makers hoe het zit. Wetenschappers weten namelijk pas sinds kort waar het vet vandaan komt. Wanneer chocola niet op de juiste temperatuur wordt bewaard, ontstaan er hele kleine barstjes in de reep. Door die barstjes kan het vet naar boven kruipen.
Zo blijft ‘ie lekker
Wil je dat je chocoladereep niet alleen lekker smaakt, maar ook een lust voor het oog is? Zorg dan dat je ‘m bewaart in een ruimte waar het tussen de 14 en 18 graden is. Dan blijft ‘t een mooi glimmende reep. Lukt dat niet, dan hoef je de reep niet weg te gooien. Ook met witte waas is de chocola nog gewoon eetbaar. Dat weet niet iedereen: de chocolade-industrie ontvangt miljarden klachten per jaar over repen die niet meer goed zouden zijn. Chocolatiers werken nog steeds aan een manier om de vetlaag te voorkomen te ontstaan. De tip die voor nu in het programma wordt gegeven: eet je chocola gewoon maar zo snel mogelijk op.