Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 18 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Veel reacties op overlijden Alain Delon: ‘Een icoon’, ‘alle mooie mannen gaan dood’

De Franse acteur Alain Delon is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat lieten zijn kinderen vandaag weten aan het Franse persbureau AFP. De dood van de steracteur levert op social media veel verdrietige reacties op. Alain Delon wordt een icoon genoemd en vaak ook ‘een hele mooie man’ (dat laatste dan ook in letterlijke zin als het om zijn looks gaat).

„Hij is thuis in Douchy vreedzaam gestorven, in het bijzijn van zijn drie kinderen en zijn familie”, staat in een verklaring de nabestaanden van Alain Delon. Zij hebben om privacy gevraagd.

Alain Delon hing wat rond in Cannes

Alain Delon wordt gezien als een van de grootheden van de Franse cinema, maar zijn eerste filmrol dankte hij aan zijn goede looks. Rondhangend bij het filmfestival in Cannes, werd de toen 21-jarige Delon in 1957 opgemerkt door de regisseur Yves Allegret bij wie hij als mysterieus-elegante jongeling in hetzelfde jaar zijn debuut maakte in Quand la femme s’en mêle. Delon had geen formele acteursopleiding genoten, maar zijn verleden bij de Franse elitetroepen kwam hem in de decennia die volgden goed van pas bij de vele ‘policiers’ waarin hij later speelde.

Een van Frankrijks beroemdste acteurs, geboren op 8 november 1935, had geen makkelijke jeugd. Hij woonde in verscheidene pleeggezinnen, werd zes keer van school gestuurd en tekende op zijn 17e bij het Franse leger.

Van zwoel kijken tot vuurwapens

Hoewel onder critici de acteerprestaties van Delon zijn hele carrière een onderwerp van discussie bleven, was de zwoelkijkende Fransman een lieveling van veel grote regisseurs in de jaren 60. De dan weer jongensachtig onschuldige, dan weer donkere en cynische Delon bereikte al in het begin van zijn loopbaan grote hoogtes in onder meer Rocco e i suoi fratelli (1961) en Il Gattopardo (1963) van de Italiaan Luchino Visconti. In Frankrijk maakte Delon naam in onder meer Les Félins van René Clément en het populaire Melodie en sous-sol met acteur Jean Gabin en Le Samouraï van Jean-Pierre Melville.

In de jaren 70 produceerde Delon een groot aantal ‘crimi’s’ en politiefilms waarin hij ook zelf speelde. Het vermakelijke Borsalino (1970) was daar een van de eersten van. Bijna tien jaar later maakte hij nog een aantal zogeheten serieuze films, onder meer Un Amour de Swann (naar Marcel Proust) en Notre Histoire waarvoor hij in 1985 twee Césars binnensleepte. De carrière van de acteur begon aan het einde van de jaren 80 tekenen van slijtage te vertonen. Zijn latere films kregen slechte kritieken.

Ernstig ziek

Van de acteur was al bekend dat hij ernstig ziek was en hij stond onder curatele. De politie deed dit jaar ook huiszoeking bij Delon en nam tientallen vuurwapens in beslag.

Metro plaatst regelmatig filmrecensies van titels die op dat moment in de bioscoop verschijnen; je vindt ze hier.

Veel reacties op overlijden Alain Delon

Hieronder zie je een kort overzicht van reacties op het heengaan van Alain Delon:

Vakantie met een verrassende wending: Lisa vond de liefde van haar leven in Peru

Transgenderduo Louisa en Rowan trouwde voor de kerk: ‘Altijd wat bekrompen, rotte appels die wat te zeggen hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties