Filmdienst gaat waarschuwen voor dingen ‘die niet meer kunnen’ in oude films: ‘Zaken waar we niet achter staan’
Een ātrigger warningā krijgen voor je een film ziet met dingen die āniet meer kunnenā. Het Britse Filminstituut (BFI) gaat bezoekers bij vertoningen van oudere bioscoopfilms zulke waarschuwingen geven. Bijvoorbeeld bij verhalen die stereotypen bevatten die tegenwoordig als beledigend kunnen worden ervaren.
Dit gebeurt voor het eerst als het BFI in februari een retrospectief wijdt aan componist John Barry. In het programma zitten meerdere James Bond-films waarvoor Barry de muziek maakte, zoals Goldfinger en You Only Live Twice.
Waarschuwen voor onderdelen in oude films
Volgens The Guardian wil het BFI met de waarschuwing vooraf duidelijk maken dat bepaalde verhaallijnen, grappen of situaties naar huidige maatschappelijke maatstaven niet meer zouden kunnen. āDe films die we vertonen hebben grote historische, culturele of kunstzinnige waarde. Maar inhoudelijk zijn er zaken te zien waar het BFI niet achter staat.ā
Hoe ziet zoān waarschuwing er dan uit? Bij sommige films wordt een extra duiding gegeven waarbij wordt gewaarschuwd. Zo stelt BFI dat in You Only Live Twice uit 1965, die zich grotendeels in AziĆ« afspeelt, āgedateerde stereotypen bevat als het gaat om rasā. Zo probeert geheim agent 007, gespeeld door Sean Connery, zich te vermommen als Aziaat.
āBekijk het in de context van de tijdā
Zo wordt bij Goldfinger (1964) ook gewaarschuwd. De manier waarop Bond het vrouwelijke personage Pussy Galore (Honor Blackman) overtuigt seks te hebben terwijl zij duidelijk nee zegt, is niet goed volgens het BFI. Het personage was in het boek van schrijver Ian Fleming nadrukkelijk gay. Fleming stelde in een toelichting bij zijn boek dat hij dacht dat zij āmet de aanraking van de juiste manā wel van gedachten zou kunnen veranderen.
Het BFI stelt in een toelichting dat de films nog steeds grote waarde hebben. Ze vinden het echter belangrijk dat vooral jonge kijkers leren dat zeker oude films wel in de context van de tijd moeten worden gezien. Het besluit om deze ātrigger warningsā voor films te plaatsen, volgt op een groot onderzoek van de Britse filmkeuring in 2021. Daaruit bleek dat veel kijkers dit soort nuanceringen bij oudere films een goed idee vonden.
Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de naziās redde
Komt er een Barbie 2? āDe waarheid isā¦ We zullen het zienā