Iza de Bruin
Iza de Bruin Films & series 6 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Slachtofferhulp Nederland wil dat Netflix Dahmer-serie verwijdert: ‘Regie slachtoffers wordt uit handen geslagen’

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan als je een echte Netflixer bent: de serie Monster: The Jeffrey Dahmer Story staat overal bovenaan. De serie vertelt het verhaal van één van de meest beruchte psychopaten ooit. Slachtofferhulp Nederland is van mening dat de serie van het streamingplatform verwijderd moet worden.

Zij hebben namelijk een substantieel aantal klachten binnengekregen van mensen die zich storen aan de manier waarop de slachtoffers van Dahmer in de serie worden geportretteerd.

‘Dahmer slaat regie uit handen’

Tussen 1978 en 1991 beroofde seriemoordenaar Dahmer 17 jonge mannen van het leven, die hij vooral oppikte in uitgaansgelegenheden voor homo’s. Hij martelde ze, onder meer door zoutzuur in hun lichaam te spuiten, had na hun dood seks met hun lichamen en at lichaamsdelen op. De serie is heel grafisch en laat deze details zien. Daarover kreeg Slachtofferhulp Nederland een hoop klachten, vertelde voorzitter Rosa Jansen in het NOS Radio 1 Journaal.

De slachtoffers van de ‘kannibaal van Milwaukee’ kwamen voornamelijk uit kwetsbare groepen van de samenleving. Gemakkelijke prooien dus, waar de politie niet veel om gaf. Daardoor kon Dahmer jarenlang ongestoord te werk gaan. In de serie speelt Evan Peters de hoofdrol. Hij doet het ijzersterk, vinden de kijkers.

https://www.youtube.com/watch?v=NVHHs-xllqo

Slachtofferhulp pleit niet alleen voor het verwijderen van de serie in Nederland, maar ook in andere landen. De organisatie gaat de kwestie namelijk ook aankaarten bij internationale koepelorganisatie Victim Support Europe. „Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven”, legt Jansen uit. „Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen.”

Geromantiseerd

Het stoort Jansen vooral dat „in de serie de moordenaar een ‘krachtige, sterke man’ is terwijl de slachtoffers stuk voor stuk emotioneel en zwak zijn. De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht.” Om het nog erger te maken heeft Netflix de nabestaanden niet ingelicht: „Er is nooit contact met me opgenomen over de serie. Ik vind dat Netflix had moeten vragen wat onze mening was hierover. Ze hebben me niets gevraagd”, zegt Rita Isbell, de zus van een van de slachtoffers van Dahmer, tegen Time Magazine.

De voorzitter van Slachtofferhulp Nederland zegt niets te hebben tegen fictieseries of tegen het ‘true crime’-genre. „Maar in deze serie lopen fictie en waargebeurde feiten te zeer door elkaar heen. Deze serie is wat ons betreft een grens over gegaan; wij zien wat voor effect dat op slachtoffers en nabestaanden heeft.” Jansen snapt ook dat de kans klein is dat Netflix het verzoek daadwerkelijk inwilligt. „Maar we wilden in elk geval een helder signaal afgeven, zodat de kijkers zelf kunnen beslissen of ze aan deze exploitatie mee willen doen.” Netflix kon vanochtend nog niet reageren op het verzoek van Slachtofferhulp Nederland.

Ongepast Netflixlabel

Eerder kwam er al veel kritiek uit de queergemeenschap omdat Netflix de serie het label ‘lhbti’ had gegeven. Doorgaans staan daar films en series onder die een queer persoon op een positieve manier in de hoofdrol hebben. Bij de serie Monster: The Jeffrey Dahmer Story is dat natuurlijk niet het geval. Dit label heeft Netflix inmiddels verwijderd. Andere labels die de serie heeft gekregen, zijn ‘psychologisch’, ‘horror’, ‘oude misdaden’ en ‘duister’.

Stroom Essent 20 procent duurder door latere prijswijziging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.