Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 12 aug 2024
Leestijd: 1 minuut

Joost Klein wordt niet vervolgd: te weinig bewijs

Het onderzoek naar songfestivalkandidaat Joost Klein is gestopt door gebrek aan bewijs. Dat heeft het Zweedse Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Klein zou tijdens het Eurovisie Songfestival een dreigende beweging hebben gemaakt naar een medewerkster. Reden voor het stopzetten is dat niet bewezen kan worden dat de actie tot „ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had”.

Klein werd met zijn nummer Europapa gediskwalificeerd omdat hij een medewerkster zou hebben bedreigd. Organisator EBU kreeg flinke kritiek op de uitsluiting, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn voor het besluit. Zelf liet EBU weten dat de stap genomen was na „grondig intern onderzoek”.

AVROTROS, die de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival verzorgt, liet in juni weten dat de deelname van volgend jaar nog niet zeker was. Dat had ook te maken met het onderzoek van de EBU naar klachten over een onveilige sfeer bij het evenement. De AVROTROS vindt dat EBU eerst een aantal veranderingen moet doorvoeren. De NPO maakte mede namens de AVROTROS bezwaar tegen de diskwalificatie van Klein.

Het advocatenkantoor dat Klein vertegenwoordigt bevestigt desgevraagd dat het onderzoek is gesloten. Voor verdere reactie was zijn raadsman nog niet bereikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties