Sneltrein van Flemming niet meer te stoppen, maar ooit was hij het jochie dat werd gepest
Opeens startte de trein van Flemming vorig jaar oktober. Met zijn megahit Amsterdam werd die trein gelijk een TGV en die is niet meer opgehouden met rijden. Wat een bizar jaar heeft deze Brabantse zanger (26) achter de rug. Is het hem altijd zo goed gegaan? Nee, dat niet. Tijd om hem te spreken, op de dag dat zijn album FLEMMING verschijnt.
Dat nummer Amsterdam, zo’n oorwurm maar dan wel een aanstekelijke, betekende een reis door de Top 40 met vier verschillende hits die nu al meer dan een jaar duurt (zie kader). En wat bracht 2021-2022 Flemming niet? Twee maal The Streamers, zowel in de Winterefteling als voor publiek in het Olympisch Stadion (Metro sprak hem toen ook). De enorme reeks Vrienden van Amstel LIVE-concerten, dit voorjaar in Rotterdam Ahoy. Talloze festivals. En samenwerkingen, voor zijn album, met Emma Heesters en Ronnie Flex. Met laatstgenoemde dendert de trein nu door de hitlijsten met Terug Bij Af.
Flemming verkoopt ook zonder album al uit
Terug bij af is Flemming echter allerminst. Integendeel. Metro ontmoet de vrolijke ‘Brabo’ in hotel Arena in Amsterdam, de plek waar hij gisteravond een ‘exclusief albumrelease-concert’ gaf. Hij zit er opgeruimd en bijzonder fit bij. Al heeft hij dat prachtige jaar achter de rug: de zanger heeft er zin in. Met FLEMMING is er weer iets nieuws op zijn pad. En dan komt er nog een clubtour de komende maanden aan ook, met onder meer de Melkweg in Amsterdam, Tivoli Utrecht en 013 Tilburg op de route (decemberconcerten al uitverkocht, terwijl nog niemand zijn album kent; voor februari en maart zijn er nog kaarten). Met FLEMMING wil hij de luisteraars kennis laten maken met hem als persoon en artiest.
Hoe heeft hij die sneltrein beleefd? „Ik noem het zelf een Max Verstappen-wagen. Het is allemaal geweldig, maar ik weet niet precies alles meer.” Eerlijk: „Jou heb ik eerder gezien, maar waar… (bij Vrienden van Amstel LIVE, red.).” Dat laatste maakte het meeste indruk op hem. „Vooral omdat dat een soort doel was. Ook die show-reeks ging als een sneltrein voorbij.”
Debuutalbum, of toch niet
Flemming, groot Queen-fan, bracht eerder al een album uit, maar toen Engelstalig. Telt dat niet? „Dat was meer een grote EP. Op FLEMMING staan dubbel zoveel nummers. Maar ik vind ook dat mijn carrière pas echt serieus begonnen is bij Amsterdam.” De nieuwe ‘plaat’ gaat veel over de liefde, al gaan niet alle teksten per se over hem zelf („nee, ik heb geen meisje dat een vriend had in de trein getrokken om naar Amsterdam te gaan, haha”). „Ik wil de mensen laten zien wat de stijl van Flemming is. Ik denk dat ik de afgelopen twee jaar zo’n zeventig of tachtig liedjes geschreven heb. Met een selectie daarvan ga ik de stijl laten horen. Dat is nu even belangrijker dan de verhalen die ik wil vertellen. Er zijn best veel mensen die me kennen, maar veel mensen ook niet. Of ze weten dat ik uptempo-nummers maak, terwijl ik ook ballads schrijf. Het is in elk geval zo dat ik met FLEMMING laat horen welke muziek ik leuk vind om te maken en waar ik helemaal achter sta.”
‘Ciske de Rat, dat was niet heel stoer’
Flemming Viguurs (zo heet hij voluit, als enige Nederlander) was ooit hoofdrolspeler in Ciske de Rat (2008), een echte Danny de Munk dus. Ook was hij te zien in twee andere musicals, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (2009) en Kruimeltje (2011). En tja, kinderen die op een podium willen staan, die worden al snel ‘raar’ gevonden. En een gewild pest-object. Het leverde voor het album het nummer Wolken op, met wél een belangrijke tekst. Als geplaagd jongetje van weleer en succesnummer van nu, wil Flemming jongens en meisjes aansporen om altijd hun dromen na te jagen. Hij wil ze meegeven dat je je nooit moet laten remmen door meningen van anderen. „Zoals ik zelf altijd groot heb gedroomd, bijvoorbeeld om net zo’n lange carrière te hebben als Guus Meeuwis.” Pratende voort komen we erachter dat de zanger geboren is in het jaar dat Meeuwis Het Is Een Nacht uitbracht. Terwijl hij nu regelmatig samen met hem optreedt… Met een grijns: „Wiet weet kan in Groots met een Zachte G van Guus overnemen als hij een keer stopt.”
„Als 4- of 5-jarig jochie uit Den Bosch gaf ik al voorstellingen als mijn opa en oma langskwamen, een jongetje dat altijd met muziek bezig was. Toen ik in Ciske de Rat ging spelen was dat het moment dat klasgenootjes dat niet heel stoer vonden. Dat heb ik wel naar m’n kop gekregen.”
Flemming begreep het gewoon niet
Flemming ging niet aan het pesten onderdoor, ook toen dat op de middelbare school nog doorging. „Het was natuurlijk niet leuk, maar ik dacht: wat is er nou aan de hand? Ik zong, ik verdiende mijn eerste centjes en was bezig met iets dat ik super leuk vond. Niet dat ik werd opgewacht en geslagen hoor, maar ik begreep het gewoon niet waarom kinderen pestten. En vroeg dat ook aan mijn moeder. Gelukkig heeft het me gecreëerd tot wie ik nu ben en waren er ook mensen die zeiden dat ik gewoon met zingen door moest gaan. Van sommige klasgenootjes van vroeger heb ik nu opeens berichtjes gehad, maar die heb ik een politiek correct antwoord gegeven. Een aantal zeiden of stuurden ook dat ze het nu wel waarderen hoe ik er toen mee omgegaan ben. Dat is lief.”
„Ik heb getwijfeld of ik Wolken nu al op het album moest zetten of dat ik moest wachten tot album twee of drie. Maar nu vind ik het toch wel dat het liedje erop staat.”
View this post on Instagram
Flemmings research bij Ed Sheeran
Maar goed, dat was ‘toen’. FLEMMING komt vandaag uit, veel belangrijker. „En dat vind ik best spannend! Een album is toch echt even wat anders dan een single. Ik hoop dat mensen er voor open staan en naar me willen luisteren.” Dat zal met die vier hits die allemaal op het album voorkomen, niet zo’n probleem zijn. „Ik heb het gevoel dat ik op dit moment geen beter album had kunnen maken. Daarom was het fijn dat ik zoveel keus uit al die geschreven liedjes had. Ik heb ook veel research gedaan, naar van alles. Bijvoorbeeld naar de volgorde waarin Ed Sheeran zijn liedjes plaatst. Want tja, waar moest ik Amsterdam nou zetten?”
De Flemming-trein dendert nog wel even door. Maar heeft hij nog een echte droom over wat er nog moet of mag volgen? Zijn antwoord is haast verbijsterend, maar zonder blikken of blozen: „Een keer een concert geven op de markt in Den Bosch.” Als de verslaggever weer op de hotel Arena-bank zit nadat hij er vanaf viel, laat de man die in Den Bosch geboren is enthousiast zijn smartphone zien: „Moet je zien hoe mooi het daar is. Ook de Brabanthallen lijkt me vet.” Maar waarom geen AFAS Live, of de Ziggo Dome waarin zijn generatiegenoten Antoon en Maan al beland zijn? „Kijk”, legt hij uit, „ik kóm uit Den Bosch. Dan is dat toch gaaf? Ik heb er nog nooit opgetreden. Natuurlijk, iedereen wil in de Ziggo in Amsterdam staan. Maar toch… Eerst Den Bosch, dan kijken of de AFAS voor mij al mogelijk is en daarna de Ziggo Dome pas. Ik wil het liefst een mooie lijn, zodat ik telkens kan denken: wat is een goede volgende stap?”
Hier vind je info over de komende tournee van Flemming en zijn album.
Je klem zuipen en dan in retraite, Elise Schaap doet het op Stromboli