Kluun brengt nieuw boek over pubers uit: ‘Jij moet je aanpassen, laat een puber een puber zijn’
Pubers zijn er in alle soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: puberen zullen ze. In zijn nieuwe boek Help, ik heb een puber! deelt Kluun tips van experts en deelt hij inzichten in het puberbestaan.
Help, ik heb een puber! is de onvermijdelijke opvolger van de bestseller Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! en verscheen gisteren, op 24 oktober. Onze collega’s van J/M Ouders spraken met Kluun over zijn nieuwe boek.
Voor wie is Help, ik heb een puber! bedoeld?
Kluun: „Dit boek is een how-to-survive-your-puber en tegelijkertijd is het een ode aan pubers. Pubers zijn hele rare wezens, ze zijn aandoenlijk, onredelijk en zitten vol emoties. Hier kun je heel hard tegenin gaan, maar dat ga je niet veranderen. De enige die kan veranderen ben jijzelf. In Help, ik heb een puber! leer ik ouders met pubers omgaan.”
Het boek is bedoeld voor ouders van kinderen vanaf een jaar of elf, maar volgens Kluun heeft eigenlijk heeft iedereen nog een puber in huis. „Als ik verlegen word in een situatie, komt ook de puber in mij naar boven. De volwassene in mij kent gelukkig alle trucjes om deze puber te maskeren.
In pubers kun je ook veel van jezelf herkennen. Weet je nog hoe onzeker jij was toen je puistjes kreeg, wat je deed toen je met je vrienden was of je hoe je eerste keer seks ging? Je kijkt met mededogen terug en je kijkt met mededogen naar je kind.”
Wat is er zo bijzonder aan pubers?
Met drie dochters (24, 18 en 14) en twee stiefkinderen (16 en 17) mag Kluun zich ervaringsdeskundige noemen als het op pubers aankomt. „Een puber kun je vergelijken met een theaterstuk. Het is elke dag feest in de tent, want de emoties lopen torenhoog op. Hun hersenen zijn niet genoeg ontwikkeld om rationeel na te denken, prioriteiten te stellen of te plannen.
Als ouder zit je vier jaar lang elke dag op de eerste rang van een theaterstuk dat in je huis opgevoerd wordt. De acteurs in dit theater hebben enorme kapsones en denken altijd dat ze slimmer zijn dan het publiek.”
Grootste uitdaging als je leeft met een puber?
„De grootste uitdaging als je leeft met een puber, ligt bij jezelf. Jij moet je aanpassen. Laat een puber een puber zijn. Natuurlijk ben je bezorgd, verdrietig en soms ook boos op kinderen, maar je kan niet alles oplossen voor ze.
Ze moeten zich losmaken van hun ouders en daar hoort ook bij dat ze jokken, over de streep gaan, verdriet en onzekerheden hebben en worden gekwetst in de liefde. De uitdaging en kunst is om de puber een puber te laten zijn, maar af en toe als vangrail op te treden. Als het fout dreigt te gaan, zeg je ‘ho’ en ‘niet verder’.”
Wat kan je als ouder leren?
„Als ouder is het ook een periode van loslaten. Een kind kun je niet beschouwen als een accessoire waarmee je kunt pronken omdat hij bijvoorbeeld goed kan leren. Als je een accessoire wil, neem dan een tattoo of een auto. Een kind is geen lijfeigene, accessoire of kloon van jezelf, dus moeten ouders zelf ook loslaten. Het kan voor jezelf ook een rouwproces zijn, als je kind van tien je opeens belachelijk vindt.”
De tropenjaren of de pubertijd?
De pubertijd van je kinderen is dus een heftige periode voor ouders, maar Kluun geeft toe dat hij toch liever een puber heeft dan jonge kinderen. „Ik haatte dat peutergedoe, dat jengelen en hangen aan je been. Ik hou van pubers. Natuurlijk plak ik af en toe ze achter het behang, maar liever dit dan kleine kinderen.
Wat ik heel leuk vind aan pubers is dat ze zich volledig gaan ontwikkelen tot andere persoonlijkheden. Het feit dat ze steeds meer volwassen worden. Ik herken dingen van mijzelf. Bij een peuter is dat ook wel zo, maar dit is veel leuker. Ik ga met ze naar een concert of mee om hun eerste tattoo te laten zetten. Nogmaals, ik word af en toe gek van ze, maar dit is veel leuker dan die babytijd. Doe mij maar pubers!”, zegt Kluun.
Je kunt Help, ik heb een puber! hier bestellen.
10x dingen waar je puber echt niet zonder kan (maar dan ook écht niet)