Slachtoffers The Voice roepen kabinet op: ‘Kom met onafhankelijk onderzoek’
De slachtoffers van de misstanden bij The Voice of Holland willen dat het kabinet een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek start naar het programma en de beschuldigingen. Advocaat Sébas Diekstra wil dat Mariëtte Hamer, de nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, daar bij het kabinet op aandringt. Diekstra vertegenwoordigt meerdere vermeende slachtoffers in de The Voice-zaak.
„Alleen door goed onderzoek te doen kan er uiteindelijk echt recht worden gedaan aan de slachtoffers”, vertelt Diekstra in gesprek met persbureau ANP. Verdere aarzeling om de misstanden aan te pakken kan volgens de advocaat leiden tot afstel.
„Door nu niet door te pakken verliezen we het momentum om de verandering te kunnen aanjagen die nodig is om de cultuur die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken”, zegt Diekstra. „Als je als overheid nu niets doet, kun je later niet meer met droge ogen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt.”
Onderzoek naar misstanden bij The Voice of Holland
Begin april trad Hamer in functie als regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag. Met die nieuwe functie wil het kabinet „bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel”. Althans, dat is de bedoeling. Maar het onderzoek naar The Voice of Holland verloopt langzaam. John van den Heuvel, die onder meer sprak met vermeende slachtoffers van Marco Borsato, zei onlangs nog dat resultaten nog even op zich kunnen laten wachten. Dat komt omdat sommige verdachten nog niet zijn gehoord.
Hamer mag, als regeringscommissaris, het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Het kabinet stelde haar juist aan in de nasleep van de onthullingen over The Voice. Tientallen slachtoffers spraken zich uit in en rond de uitzending van het programma BOOS van Tim Hofman. Inmiddels liggen er meerdere aangiften tegen Ali B, orkestleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma.
Begin februari spraken ook zangeressen als Glennis Grace, Claudia de Breij en Esmee Denters zich uit. In totaal 29 zangeressen stelden een brief op waarin zij ook misstanden aankaarten. „Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je 18 was. De collega-artiest die zijn hand op je bil legde”, schreven zij onder meer.
Artikelen van Metro over The Voice teruglezen? Je vindt ze hier.
‘Bedreigingen’ van Charly Luske richting Dennis Schouten lijken voorbij: ‘Zijn uitgepraat’