Boekenrubriek: Titels van Thomas
Om de vrijdag schrijft auteur Thomas Heerma van Voss op deze plaats over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat uw aandacht verdient.
Elvin Post – Arizona Blues
Twee dingen vallen op aan het nieuwste boek van Elvin Post. Ten eerste is het boek van de veelgeprezen Nederlandse thrillerschrijver – die nooit de verkoopaantallen van iemand als Saskia Noort haalt, maar wel bijvoorbeeld als jongste ooit de Gouden Strop won – eigenlijk nauwelijks een thriller. Het is eerder een spannende, psychologische roman. Ten tweede draait het verhaal om een stel mensen in Arizona dat gelooft in UFO’s, en dat geloof wordt niet te voorspelbaar op de hak genomen. Nee, Post weeft er een aardig, boeiend verhaal omheen dat draait om een New York Times-journaliste die per ongeluk op die UFO-gelovende-gemeenschap stuit, en vooral op enkele misdadigers die de boel te bedriegen. Smakelijk verteld, soms wat expliciet maar altijd met vaart – Arizona blues is een prima titel om het nieuwe boekenseizoen mee te beginnen.
Grant Turner – Fortnite: Ultieme ongeautoriseerde strategiegids
Niet lang geleden stond ik op het schoolplein van mijn 11-jarige nichtje. Vrijwel alle kinderen speelden op hun telefoon een spel waar ik nog nooit van gehoord had: Fortnite. Een online game die ik meteen ook wilde installeren. Het gaat er zo aan toe: als speler word je gedropt met negenennegentig anderen – en je dient met handigheid en wapens te overleven. Als enige. Een soort Hunger games dus, maar dan gratis en gewelddadiger. En schijnbaar ook verslavender.
In deze ‘ultieme strategiegids’ legt de Amerikaanse Grant Turner uit wat het spel zo verslavend maakt, hoe het eigenlijk werkt, en daarnaast strooit hij met tips: hier kun je de beste wapens vinden, dat is een handige verstopplaats. Een wat vreemd geheel, dit boek, omdat het aan de ene kant geschreven lijkt voor geïnteresseerde leken als ikzelf en aan de andere kant juist voor toegewijde spelers (inclusief jargon over ‘loots’). Maar de gids staat, vooral dankzij enthousiaste vlogs van bijvoorbeeld Enzo Knol, al weken in de bestsellerlijsten. Net als twee andere boeken over Fortnite, trouwens: een raadselachtig grote hoeveelheid. Wereldwijd schijnen inmiddels, let op, meer dan 45 miljoenen het spel te spelen. Wilt u een idee krijgen waarom? Weten wat dit spel inhoudt? Of hoe u er beter in kan worden? Dan is deze gids voor u. Anders vooral laten liggen.
Arnon Grunberg – Goede mannen
Niemand in de Nederlandse letteren is productiever dan Arnon Grunberg. Of vaker bekroond. Sinds hij in 1994 doorbrak heeft hij een overweldigende stroom romans en journalistiek werk uitgebracht, vaak intrigerend, soms irritant wijdlopig of slordig, dan weer nietszeggend en het volgende moment swingend of verbluffend goed. In ‘Goede mannen’ komen al die kanten naar voren. De roman bevat ranzige en prachtige passages, nodeloze herhalingen en geweldige oneliners.
Anders gezegd: ‘Goede mannen’ is een typische Grunberg. Een roman die onderstreept hoeveel hij kan maar waarbij ik óók denk: er zat misschien nog wel meer in. Mijn goedgelovigheid als lezer wordt wel erg op de proef gesteld in dit verhaal over een plichtsgetrouwe, Poolse brandweerman. En zijn suïcidale zoon. En zijn manke pony die naar het slachthuis moet, en ook over anale seks met onverwachtse voorwerpen. Niet voor iedereen bestemd waarschijnlijk, dit tragische en ontsporende levensverhaal, maar liefhebbers van Grunbergs werk zullen zich gretig op de roman storten. Zoals ik toch ook weer deed.