Tweestrijd: Rosan wil eigenlijk helemaal niet dood
Metro volgt tot en met 7 mei de #trueselfie-weken van de NPO. In deze aflevering: het slot van de indrukwekkende drieluik Tweestrijd.
Wat gebeurt er als drie terminaal zieken en drie suïcidale jongeren elkaar ontmoeten? Dat bijzondere gegeven maakte de afgelopen weken indruk in de serie Tweestrijd, met presentator Johan Eikelboom. Woensdagavond is het slot (om 21.40 uur bij de EO op NPO 3), onder meer met Rosan (21) die aan Sander werd gekoppeld. Sander lijdt – inmiddels leed – aan maagkanker.
Val van paard en verkrachting
Rosans leven kende twee zwarte momenten. In haar jeugd is zij verkracht en ze heeft erg veel last gehad van een val van haar verzorgpaard. Ze liep bij de val een hersenschudding en een hersenbloeding op, waarna zij lange tijd eenzaam was. De gebeurtenissen zorgden voor een zeer negatief zelfbeeld en verschillende angsten. Metro sprak Rosan op weg naar de slotaflevering.
Hoe gaat het nu met je?
Ik ben verdrietig, maar dat komt door twee overlijdens in mijn omgeving. Op dit moment ben ik niet depressief.
De depressiviteit is wat verminderd?
Ik ben niet beter, maar ik zit niet steeds in een diep dal, het is wat wisselvallig.
Heeft de verbetering te maken met je deelname aan Tweestrijd?
Dat denk ik wel. Sowieso krijg ik heel veel positieve reacties op het programma, dat doet me goed. Ik vind het een fijn idee dat ik misschien andere mensen kan helpen. Dat wordt ook bevestigd door berichtjes die ik krijg van mensen die iets uit Tweestrijd hebben kunnen halen. Bovendien heb ik door Sander nieuwe perspectieven gekregen, een nieuwe manier van de kijk op mijn leven. Hij leerde me dat ik meer hoop moet hebben. Ik gebruik zelf veel humor, maar hij deed dat ondanks zijn dodelijke ziekte ook. Die donkere humor is blijkbaar niet raar. Ik kreeg ook door dat ik het leven niet zo moet uitstippelen. Bij mij moest alles altijd precies zo gaan zoals ik dat wilde, anders flipte ik. Ik kan nog steeds een controlefreak zijn hoor, maar ik kan het beter loslaten. Ik zie nu in dat ik het toch niet allemaal in de hand heb.
Mooi en integer
Waarom besloot je aan Tweestrijd mee te doen?
Ik ben gevraagd en heb er wel even over moeten nadenken. Toen ik hoorde dat ik aan iemand gekoppeld werd, dacht ik: hoe zit dat, moet ik battlen ofzo? Uiteindelijk vond ik de opzet heel mooi en integer. Toen ik besefte dat ik andere mensen misschien kon helpen, vond ik dat ik het gewoon moest doen.
Je eerste ontmoeting met Sander zag eruit als een ongemakkelijke start, maar dat draaide helemaal bij hè?
Klopt, dat begin kwam vooral vanuit mij. Ik vond het erg lastig om over mijn suïcidale wens te vertellen, terwijl hij dood zou gaan maar dat nog lang niet wilde. Ik voelde me nogal bezwaard, want voor hem was het zó definitief. Ik voelde me eerlijk gezegd minder dan hij.
Maar Sander heeft je gedachten ondanks zijn slechte situatie kunnen veranderen?
Ja, onze gesprekken werden meer open en het bloeide best wel op. Ik merkte dat hij open stond voor mijn perspectief. Hij zei ook eerlijk dat hij mijn suïcidale gedachten niet begreep, maar wel vond dat ze er mochten zijn.
Sander is tijdens de opnames overleden. Ben je bij zijn uitvaart geweest?
Ja, dat is in de laatste aflevering te zien. Dat was best raar. Ik ontmoette toen zijn familie, terwijl ik hen nog nooit had gezien. Ik vroeg me meteen weer af wat ze wel niet van me zouden denken. Maar ik besefte gelukkig dat het niet om mij ging, alleen om Sander. Uiteindelijk vond ik het fijn dat ik erbij was en oprecht afscheid heb kunnen nemen. Zo kon ik hem toch nog eens ontmoeten, al had ik natuurlijk veel liever nog een keer een levende Sander gezien.
Te weinig begrip
Je bent model, je zingt prachtig en stopte met je opleiding docente Engels. Wat doe je nu in het dagelijks leven?
Tijdens de opnames deed ik nog een studie social work. Ik ben daar inmiddels ook mee gestopt, omdat ik te weinig begrip vanuit school voelde. Daar had ik last van. Ik kan goed leren, maar kan slecht tegen de druk. Ik werk nu nog wel, ik begeleid jongeren met een verstandelijke beperking. Ik pak nu een thuisstudie toegepaste psychologie op, dan kan ik gewoon lekker zelf bezig zijn.
Hoop je dat je door Tweestrijd en het contact met Sander een beetje uit je problemen komt?
Dat hoop ik zeker, dat zou erg fijn zijn.
Angsten overwinnen
In het programma laat je in elk geval zien dat je niet voor je problemen wegkruipt.
Ja, ik ben heel erg van het mezelf confronteren. Zo kreeg ik door de val angst voor paardrijden, maar heb nu een paard gekocht. En zo heb ik nog veel meer angsten, die ik gelukkig wel probeer te overwinnen. Al doet dat vaak pijn en is het lastig.
Diep vanbinnen wil je eigenlijk helemaal niet dood toch?
Nee, dat is niet iets waar ik heel erg naar verlang. Maar soms heb ik zoveel angst voor het leven, dat ik niet meer zie hoe ik in dat leven nog goed zou kunnen functioneren. Dat is niet reëel, maar neemt dan heel mijn gevoel over.
Samenwerking
Voor Tweestrijd werkt de EO samen met 113 Zelfmoordpreventie. Samen ontwikkelden zij chatbot Sanne, een fictief personage van een meisje dat een zelfmoordpoging heeft overleefd. De chatbot is door de EO en 113 gezamenlijk ontwikkeld om zelfmoord onder jongeren bespreekbaar te maken. Chatten met Sanne kan hier.
Denk je wel eens aan zelfmoord en wil je hier met iemand over praten? Bel naar 0900-0113 of chat via 113.nl.