Bregje Simons
Bregje Simons Entertainment 24 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoe reëel zijn de praktijken van Grey’s Anatomy?

Als jij een Grey’s Anatomy kijker bent, heb je je misschien wel eens afgevraagd of het er ook daadwerkelijk zo in een ziekenhuis aan toe gaat. Een medisch onderzoeksteam uit de Verenigde Staten heeft dat onderzocht. Daar kwam uit dat het er in de realiteit toch wel even een tikkeltje minder dramatisch aan toe gaat.

Sneller overlijden en sneller genezen

Voor het onderzoek moesten de onderzoekers 269 afleveringen bekijken van de populaire serie, waarvan maandag net het veertiende seizoen van start is gegaan. Na het kijken van de serie werden de behandelingen van de fictieve karakters vergeleken met de behandelingen van echte patiënten. Hierbij maakten ze gebruik van een database van bijna vijfduizend échte patiënten.

De resultaten toonden onder meer aan dat in de serie 71 procent van de in nood verkerende patiënten direct naar de operatiekamer wordt gebracht. In het echt gebeurt dat maar bij 25 procent van de patiënten. Ook het tempo waarop mensen overlijden in de serie heeft masterbrein Shonda Rhimes niet helemaal realistisch uitgedacht. De wetenschappers ontdekten dat de fictieve karakters drie keer sneller overlijden dan echte patiënten. Ook genezen de karakters in het Grey Sloan Memorial Hospital sneller na een operatie.

Eerder in paniek

Het nieuws dat zulke series niet zo realistisch zijn, komt natuurlijk niet helemaal als een verrassing. Bovendien hadden veel fans dat wel verwacht en weten de meeste bingewachters wel hoe serieus ze dramaseries moeten nemen. Een ander onderzoek dat ooit is uitgevoerd was namelijk om te controleren of kijkers eerder in paniek raken bij een diagnose na het zien van al het fictieve leed op tv, of juist een rooskleurig beeld krijgen van hoe snel je na een operatie geneest. Maar dit onderzoek toont aan dat dat dat niet het geval is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.