Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 5 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Droom wordt nachtmerrie in tv-serie over matchfixing

De nieuwe dramaserie Voetbalmaffia laat zien hoe het er echt aan toe gaat in de schimmige wereld van matchfixing. „We hebben de waarheid moeten nuanceren om het geloofwaardig te houden.”

Matchfixing, bel-Chinezen, gokbendes; de Nederlandse voetbalwereld wordt in 2012 opgeschrikt door de verschijning van het boek Voetbal & Maffia. Journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping van VI laten erin zien dat ook Nederland niet immuun is voor criminele bendes die uitslagen van voetbalwedstrijden vervalsen en spelers bedreigen; zelfs de grootste topspelers zijn ermee in aanraking geweest. Het boek gaf het startschot voor onderzoeken naar matchfixing en de gevolgen ervan. Hoewel het einde daarvan nog niet in zich is, vormde het hele gebeuren wel de inspiratie voor de nieuwe Nederlandse dramaserie Voetbalmaffia.

Dramaserie over matchfixing

De serie, die vanaf zondag wekelijks te zien is bij KRO-NCRV op NPO 3, gaat over de Nederlandse voetballer Johnny de Graaf die zich na een blessure terug wil te keren bij zijn Italiaanse club. Maar door een conflict komt hij op de transferlijst terecht en raakt hij verzeild in de onderwereld van sport. Thrillerauteur Charles den Tex, die meewerkte aan het scenario en Mark de Cloe, die samen met Iván López Núnez tekende voor de regie, vertellen aan Metro over hoe ze de schimmige wereld van matchfixing tot een dramaserie maakten.

„Mensen met grote dromen zijn heel kwetsbaar”, vertelt regisseur De Cloe. „Zij hebben zoveel ambitie en willen zó graag die profcarrière dat ze kwetsbaar zijn voor mensen die hen naar dat matchfixing willen lokken. Dat zit heel geraffineerd in elkaar, want ze kijken wie er in een scheiding ligt, wiens vader er op sterven ligt, wie geblesseerd is geweest, et cetera. Ze zoeken de zwakke spelers, omdat deze te knakken zijn en laten ze dan fiksen. Dat spel is voor drama heel mooi.” Den Tex vult aan: „Bij matchfixing worden de dromen van de voetballer uiteindelijk nachtmerries. Dat is voor een verhaal heel mooi, maar voor de mensen die het werkelijk overkomt natuurlijk wat minder.”

Wreedheid

De eerste aflevering begint met een scène waarin een voetballer zichzelf verhangen heeft aan de doellat. Een bewuste keuze, vertelt De Cloe. „Daar heb ik voor gekozen om aan te geven: dit gaat echt over leven en dood. Het gaat niet om 10 mille en een stereotoren, maar over echte crime: als je erin zit, kan je er niet meer uit.” De wreedheid van de voetbalwereld ontdekte scenarist Den Tex tijdens het onderzoek. „Soms was het zo erg dat we ons afvroegen of we dat wel in de serie moesten laten zien. Ik heb het dan over bijvoorbeeld afgehakte hoofden. Bijna ongeloofwaardig. Soms hebben we de waarheid moeten nuanceren om het voor jezelf en de kijker behapbaar te houden.”

Beiden geven aan dat ze door het werken aan deze serie nu anders naar voetbal kijken. Den Tex: „Op het hoogtepunt van het schrijven kon ik niet meer naar sport kijken. Niet alleen voetbal, ook bij tennis dacht ik: dat is gefikst. Op een gegeven moment zit je er zo diep in dat je alles zo gaat interpreteren. Dan komt er weer zo’n Chinese eigenaar van ADO Den Haag en dan denk je: dat klopt toch niet. Je hebt geen bewijs en je kent die man niet, maar je denkt het wel.” De Cloe: „Het gaat echt op details als het pakken van een gele kaart of een penalty veroorzaken.”

Door alle ontdekkingen die de schrijvers en regisseurs hebben gedaan tijdens het maken zou je bijna denken dat Voetbalmaffia een soort journalistiek drama is geworden, maar dat ontkennen De Cloe en Den Tex met klem. „De voornaamste doelstelling met deze serie is niet om mensen voor te lichten, maar om een goede, spannende dramaserie te maken. Bewustwording over het onderwerp zou een fijne bijkomstigheid zijn.” De Cloe: „Het is drama dat ergens over gaat.”

De serie Voetbalmaffia is vanaf zondag 5 november elke zondag om 20.25 uur te zien bij NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.