Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 2 sep 2017
Leestijd: 6 minuten

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia

Van Bram Moszkowicz tot Frits Wester en Monica Geuze: allemaal proberen zij vanaf zaterdag een moord op te lossen.

Kroongetuige moet de nieuwe parel van RTL 4 op de zaterdagavond worden. Dan (22.00 uur) starten negen bekende Nederlanders in het Zweedse spookdorp Öregrund, onder leiding van presentatrice Monic Hendricx, een zenuwslopend spel waarbij een moord moet worden opgelost. Het format is als Wie Is De Mol?: telkens valt iemand af en één van de deelnemers is ‘de kroongetuige’. Hij of zij heeft zwijggeld gekregen, weet wie de dader is en moet de boel ontregelen. Helemaal nieuw: de kijker heeft een voorsprong, want die krijgt fictieve beelden van zaken rond de moord te zien. Zo kun je zelf thuis op de bank beetje bij beetje het mysterie ontrafelen. De negen deelnemers, rechercheurs geheten, zijn jurist Bram Moszkowicz, programmamaker Thijs Zeeman, politiek verslaggever Frits Wester, actrice Esmée van Kampen, YouTuber Monica Geuze, acteurs Achmed Akkabi en Marcel Musters, ex-hockeyinternational Fatima Moreiro de Melo en tv-presentatrice Tooske Ragas.

Liegende kroongetuige?

Op het zonovergoten terras van Het Kleine Café Aan De Haven in Huizen, waar de rechercheurs de eerste aflevering hebben mogen zien, moeten twee van hen even bekomen. De populaire YouTuber en ex-dj Monica Geuze en acteur Achmad Akkabi (Bluf, Moordvrouw) zijn dik tevreden over de montage, die inderdaad haast als een film wegkijkt. Of Metro met een nu nog steeds liegende kroongetuige heeft gesproken, dat weten we uiteraard niet…

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia
Achmed Akkabi: Wie weet komen de messen op tafel.

Akkabi: „Heel bijzonder, want het fictiegedeelte hebben we nog helemaal niet gezien.” Geuze: „Ik vond het ook héél vet. Als je daar bent dan weet je natuurlijk wel dat er een moord is gepleegd, want die probeer je op te lossen; maar je hebt geen idee hoe iedereen met elkaar heeft gecommuniceerd. Wie weet wat anderen deden, terwijl ik lag te slapen.”

Lullen over het spel

De deelnemers zien nu ook wat hun concurrenten in de gesprekjes op camera over ze hebben gezegd. Akkabi: „Maar dat is juist leuk, want zelf doe je exact hetzelfde.” Geuze: „Je bent continu over iedereen aan het lullen. Dat lullen is voornamelijk over het spel, ik hoefde het niet te zeggen als ik iemand een kutwijf vind. Je hebt het er vooral over wie zich verdacht gedraagt.” Akkabi: „Ik ben blij dat het geen persoonlijke dingen waren.” Geuze haakt in: „Dan zou ik het wel klote hebben gevonden om aan te horen.” Akkabi: „Maar wie weet. Misschien komen in aflevering vier de messen wel op tafel.” Op de verslaggevers opmerking dat de acteur ‘er in aflevering 4 dus nog in zit’, houdt hij de lippen wijselijk stijf op elkaar. Nee, een acteur betrap je niet snel.

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia
Monica Geuze: Je bent continu over anderen aan het lullen.

Stonden de twee gelijk te springen om mee te doen, of moest er nog even goed over worden nagedacht? Akkabi: „Ik wilde graag weten met welke mensen ik dit mocht gaan doen. Dat was een overweging waard.” Geuze: „Ik wist helemaal wie er nog meer meededen. Er werd me verteld dat het een geheim was. Gelukkig zag ik Achmed op Schiphol staan en dacht ik: yes, die ken ik. Toen hoorde ik dat anderen al wel namen wisten.” Akkabi: „Ik wist ze ook, ja.”

Meekijken en meespelen

Wie morgenavond gaat kijken, zal zien dat het bedenken en uitwerken van het script en het spel een monnikenklus van een paar jaar moet zijn geweest. Kijkers kunnen in de Kroongetuige-app meekijken én meespelen, maar ook via een virtual reality-bril een moord die niet in de reeks zit van dichtbij meemaken. Akkabi: „Alle lof voor de makers. Het is niet alleen even een moord oplossen, je hebt ook het belangrijke deel fictie.” Geuze: „Ja, er is hier hard aan gewerkt.” Akkabi: „Fictie en non-fictie door elkaar vind ik uniek, in ieder geval niet eerder vertoond op de Nederlandse televisie. Ik verwacht dat veel mensen daarom gaan kijken.”

Beiden hebben niet eerder aan een dergelijk programma meegedaan. Geuze: „Van die dingen waarbij mensen afvallen, vond ik wel altijd heel leuk om naar te kijken. Maar cool dat, nu ik een keer mag meedoen, het gelijk een supernieuw concept is. Dat maakte het voor mij bijzonder.” Akkabi: „Als je voor Expeditie Robinson wordt gevraagd – hoe fantastisch dat programma ook is – weet je redelijk wat je kunt verwachten. Wij hadden geen idee en dat was voor mij de belangrijkste reden om ja te zeggen.”

https://www.youtube.com/watch?v=p6DRK4eZprU

Frits Fucking Wester

Akkabi denkt dat hij als acteur qua ‘spelen’ in het voordeel had kunnen zijn. „Maar ik heb er geen gebruik van gemaakt. Dat ik rechercheur ben in Moordvrouw helpt sowieso niet mee bij Kroongetuige. Ik ben niet opeens een uitstekende rechercheur. Misschien kan ik wat beter een pokerface opzetten, maar ik was helaas niet de enige acteur.” Geuze: „Maar wat dacht je van Frits fucking Wester? Dat is me ook een acteur, hoor.” Akkabi: „Ik vond het fijner om mezelf te zijn. Je valt toch door de mand als je 24 uur op elkaars lip zit.”

Dat je continu alles en iedereen in de gaten moet houden, maakte hen soms paranoia, geven ze toe. Akkabi: „Het spel stopt ook wel. Als je met elkaar even zit te eten in de tuin, dan heb je het over heel andere dingen. Maar ik geef toe, het zit steeds in je achterhoofd.” Geuze: „Ik werd er wel paranoia van ja.” Akkabi: „De muurtjes tussen de slaapkamers van onze bed&breakfast zijn superdun. Toen ik mensen hoorde praten heb ik serieus met een glas tegen die muur proberen te luisteren. Bullshit natuurlijk, dat lukte niet.”

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia
Monic Hendrickx genoot van haar presentatiedebuut.

Debuut voor Monic Hendrickx

De grote dame van Penoza, actrice Monic Hendrickx, heeft in Kroongetuige een nieuwe rol aangenomen. ‘Carmen van Walraven’ presenteert en neemt de deelnemers bij de hand. „Het was niet zozeer een droom om dit te gaan doen, maar het leek met leuk. Nadat ik gevraagd werd kreeg ik meteen spannende en avontuurlijke kriebels. Dan moet je het doen. Niet als je meteen denkt: oh mijn God. Ik wilde wel weten of ik het kan. Ik vond het spannend tot het laatste moment, moet ik zeggen. Bij fictie doe ik gewoon of de camera er niet is en nu moet ik het publiek juist de camera in lokken. Ondertussen was ik nog een beetje aan het acteren ook, als een hoofdcommissaris van de rechercheurs. Op de momenten dat er iemand afviel, was ik gewoon weer mezelf.” Hendrickx vindt het eindresultaat meeslepend geworden. „Leuk dat ik de lijm tussen de fictie en de non-fictie ben, ook qua voice-over. Mijn positie vond ik wel heerlijk, ik weet niet of ik het als kandidaat 24/7 zo leuk had gevonden. Het wantrouwen lijkt me heel heftig.” Of Hendrickx vaker presentatiewerk wil doen, dat weet ze nog niet. Maar bij succes nog acht seizoenen Kroongetuige? Ze is even stil: „Nou… als het op zulke mooie plekken als in Zweden is, dan zou ik daar wel voor open staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.