War for the Planet of the Apes: mens en apenmanieren
Een imaginair interview met Caesar, de heldhaftige aap uit War for the Planet of the Apes.
In 2011 maakte de wereld kennis met Caesar, een superslimme chimpansee en de held uit Rise of the Planet of the Apes (een reboot van een filmreeks uit de jaren zeventig). Caesar was hartstikke lief en aardig, zelfs nog toen hij door wetenschappers als proefkonijn werd ingezet in hun zoektocht naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Hij kreeg daarbij een virus toegediend dat onverwachte bijwerkingen bleek te hebben: hij werd nog intelligenter dan hij al was en bleek opeens te kunnen praten.
Er was in die film uit 2011 slechts één wetenschapper die aardig was voor Caesar: Will Rodman (rol van James Franco). De meeste mensen deden ronduit wreed en vervelend tegen hem. Toen het Caesar te ver ging, trommelde hij zijn soortgenoten op om een revolutie te beginnen tegen de menselijke onderdrukkers.
Inmiddels zijn we bij War for the Planet of the Apes, de derde film in de nieuwe Planet-reeks aanbeland. De mensheid is grotendeel weggevaagd door een supervirus; de overlevers, inclusief de meedogenloze kolonel gespeeld door Woody Harrelson, hebben besloten om de apen uit te roeien voordat ze de aarde overnemen. Maar Caesar geeft zich niet zomaar gewonnen. Metro zocht Caesar op om over menselijke domheid, klimaatverandering en Trump te praten.
Waarom willen jullie apen alle mensen over de kling jagen?
Dat wil ik helemaal niet. Maar jullie vielen ons aan. Het enige wat we willen is een veilige plek, op veilige afstand van jullie klootzakken. Sommige mensen zijn wel oké trouwens, hoor. Ik vind James Franco bijvoorbeeld erg aardig.
Waarom verklaart de mensheid de oorlog aan de apen?
Het is jullie natuur. Mensen zijn een irrationele soort, gespecialiseerd in zelfdestructie. Kortzichtig ook. Heb je dat angstaanjagende stuk in The New York Times over klimaatverandering gelezen? Jullie helpen de wereld en alles wat op de wereld leeft naar de kloten omdat jullie te stom zijn om waarschuwingen van wetenschappers te accepteren. En wij apen zullen samen met jullie sterven. De temperatuur stijgt zo hard dat de aarde aan het eind van de eeuw, als het niet eerder is, een soort magnetron is. En wij hebben in tegenstelling tot jullie nog een flinke vacht. Dankjewel idioten!
In War of the Planet of the Apes komen wij mensen er nog slechter vanaf dan in de vorige twee.
Klopt. In de vorige Planet of the Apes-films zaten nog een paar goede mensen zoals James Franco en Keri Russell. In deze film lopen ze als makke schapen achter die psychopatische schurk – de naamloze Colonel gespeeld door Harrelson – aan.
Ook van Donald Trump, de échte leider van Amerika wordt gezegd dat hij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Wat vind je van hem?
Is dit een serieuze vraag? Ik praat beter dan hij, en ik ben een chimpansee.
Wat moeten we doen om te zorgen dat we niet in een soort Planet of the Apes-achtige wereld terechtkomen?
Het is te laat denk ik. Een van de gevolgen van smeltende ijskappen is dat oude ziekten opnieuw de kop opsteken en jullie weten niet hoe je die moet bestrijden. En Amerika is het klimaatakkoord van Parijs gestapt, met dank aan een zeer bedenkelijk reality tv-figuur die jullie als president hebben gekozen. Mijn god, jullie zijn dom. De wereld heeft meer James Franco’s nodig.
We moeten de massa wakker schudden?
Zeker. Maar denk niet dat je in gesprek kunt gaan met diehard Trump-stemmers. Dat is hetzelfde als met chimpansees gaan praten die alleen gebarentaal begrijpen. Je moet je concentreren op de zwevende kiezers.
Als de mensheid ophoudt te bestaan, wat uit onze nalatenschap is de moeite waard?
Het wiel en elektriciteit zijn op zich prima uitvindingen.