Jongeren samen in theater, even geen social media
Mobieltjes uit, theater in. Dat regelt acteur Nils Verkooijen in een show met meer dan honderd jongeren, waaronder TP4Y.
Een enthousiast zwaaiende dirigente, orkestleden die ook geluid maken als het niet moet, dansende jongeren met mobieltjes van karton op het toneel, gekrioel van mensen backstage: dat is in de avonden deze week het beeld in de grote zaal van theater Philharmonie in Haarlem. En de producent? Die vliegt helemaal van hot naar her.
Dingen maken
Deze theaterproducent is de nog maar 20-jarige Nils Verkooijen. Die kennen we toch vooral als acteur (Knielen Op Een Bed Violen, Weemoedt) met een voor zijn leeftijd lange staat van dienst. „Ik houd ook heel erg van dingen maken”, legt Verkooijen uit.
Dat doet hij samen met de Spaanse regisseur Carlos Garcia Estevez. Klassiek van de Toekomst heet het programma zaterdag. En wie dan meteen wil afhaken: Verkooijen heeft er een 2017-programma van gemaakt. De klassieke muzikanten van een 80-koppig jeugdorkest gooien er met gemak Sweet Child O’ Mine van Guns N’ Roses uit en die klanken komen samen met elektronische muziek, film, theater, dans en dj’s. Zo sluit dj Weslo, bekend van Lil’ Kleines Je Gaat Zo Dik, de avond met een afterparty af.
De doelen? Jongeren openstellen voor klassieke muziek en tegelijkertijd even bedenken dat er meer is dan social media. „We zijn in het dagelijks leven constant bezig met touchscreens, snelheid, internet of online sharing”, zegt Verkooijen, die zelf viool speelde. „Muziek, theater of film verbindt ons en brengt ons samen, dat vind ik tof. Mobieltjes even uit dus zaterdagavond. Ik weet ook wel dat iedereen hem na de show meteen weer aanzet, maar ja. In het theater zit je ‘in een moment’, daar past social media niet bij. Ik maak me er zorgen over dat die momenten er niet zo vaak zijn.”
Grote rol social media
Verkooijen wijst naar de eerder genoemde dirigente: „Mijn moeder.” Die begeleidt haar orkest bij een repetitie van de vier dames van TP4Y. Amber, Nour, Zoë en Sterre, doorgebroken na tv-programma Holland’s Got Talent in 2014, zingen Tears van Clean Bandit. Eerder deden zij dat bij Giel Beelen op de radio. „Superleuk dat Nils ons vroeg om het nu met orkest te doen”, zegt Amber. De doelen van Klassiek van de Toekomst, daar staan ze helemaal achter. „Het is belangrijk dat jongeren klassiek blijven horen”, zegt Sterre. „En ja, social media speelt een grote rol tegenwoordig. Even loslaten is goed.” De vier maken zelf richting fans héél veel gebruik van social media, geven ze toe. Nour: „We staan er ook wel mee op en gaan ermee naar bed.” Zoë: „Soms denk ik even lekker die mobiel weg, maar dan ben je toch bang dat je wat mist, haha.”
Hoe kwam Nils Verkooijen aan TP4Y eigenlijk? Hij lacht al: „Ik vond Tears op social media.”
Meer info / informatie over tickets: www.klassiekvandetoekomst.nl.
Hieronder zie je TP4Y met hun Tears-vertolking bij Giel Beelen op de radio:
https://www.youtube.com/watch?v=miUnENZ_hQE