België versus Nederland: Wie is de Mol?
Wie is de Mol? is weer helemaal populair in het land van zijn roots. Vorig jaar keerde De Mol – zoals het programma in België heet – terug op de buis en het was een doorslaand succes. Niet alleen in eigen land, maar ook vanuit Nederland zijn de kritieken lovend op het programma dat verschijnt op het Belgische VIER. Volgens velen is De Mol (nóg) een stuk beter dan de Nederlandse versie. Wat maakt de variant van onze zuiderburen net even anders en dus misschien wel beter?
De kandidaten
Het belangrijkste verschil tussen de programma’s is waarschijnlijk het deelnemersveld. Waar Wie Is De Mol? het sinds het vijfde seizoen doet met bekende Nederlanders, verschijnen in België de ‘gewone’ mensen in de serie. Of je liever naar bekende personen kijkt of nieuwe mensen wil leren kennen, dat is natuurlijk persoonlijke smaak, maar er zitten zeker een paar voordelen aan de Vlaamse variant.
Zo kennen de kandidaten elkaar totaal niet. Binnen zo’n clubje BN’ers kennen een aantal mensen elkaar toch altijd wel een beetje. Ze hebben elkaar eens gezien op een borrel of op televisie. Aangezien het spel voor een groot deel om het juist inschatten van de anderen gaat, is het een grotere uitdaging om mensen die je nog nooit gezien hebt te leren lezen. Bovendien zijn alle banden die de kandidaten hebben, ontstaan in het spel en niet al eerder. Daarbij zitten er tussen de onbekende Belgen niet een paar mensen wier beroep het is om te acteren.
Ook voor de kijker wordt het meer een uitdaging om de spelers te leren kennen. Je kunt je bij je verdenkingen niet baseren op wat je de kandidaten in hun carrières als BN’er al eens hebt zien doen.
Hulde voor @MarcMarieH #DWDD die de vorm van #WIDM België roemt ik hoef geen BN'ers leer liever er nieuwe kennen #MolTalk #MarcMarie
— Mar van Oir (@MarOirs) February 10, 2017
https://twitter.com/rubenkuijsters/status/829070012786819072
Een van de nog altijd meest geroemde Nederlandse mollen komt trouwens ook uit een seizoen met onbekende Nederlanders. In seizoen drie veroverde George Langenberg de harten van de kijkers met een aantal gewaagde molacties.
De presentator
In Nederland hebben we Art Rooijakkers, de Belgen doen het met Gilles de Koster. Waar Rooijakkers de kandidaten nog weleens verdwaasd achterlaat na een opdracht te hebben uitgelegd, is De Koster meer een gids van de groep. Zijn manier van presenteren is wat warmer – een beetje zoals Angela Groothuizen het in het beginseizoenen van Wie Is De Mol? ook aanpakte. De voorbije seizoenen vroegen kijkers zich regelmatig af of Rooijakkers niet zelf de mol was. Dit jaar en ook vorig jaar lijkt de cryptische geaardheid van zijn omschrijvingen wel een stuk afgenomen.
#widm #moltalk Art is de Mol, het is zeker.
— thumbass (@realthumbass) February 11, 2017
De extra’s
Het Nederlandse spel heeft meer laagjes, als het aankomt op extra elementen. Zo komen er veel meer jokers en vrijstellingen aan bod. Ook hebben ze in België nog nooit gehoord van de zwarte vrijstelling. Het belangrijkste is misschien nog wel dat de kandidaten in Nederland zelf de pot moeten bijhouden, wat het spel zeker een extra dimensie geeft. Zo is er in het verleden regelmatig geld uit de pot gemold of door kandidaten verwarring gesticht door de pot een tijdje te verduisteren. Ook kan het penningmeesterschap soms privileges opleveren bij bepaalde opdrachten, waar onder anderen Kees Tol weleens handig gebruik van maakte.
https://www.youtube.com/watch?v=UF_PcytSfxA
Vanaf 37.24
De opdrachten
Er zitten in een seizoen altijd opdrachten die geweldig zijn en opdrachten die wat minder tot de verbeelding spreken. Bij De Mol sprongen er afgelopen seizoen twee opdrachten uit, waarin de kandidaten onbewust hun medekandidaten het leven zuur konden maken door hun eigen opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Zo moesten twee kandidaten een gans zien te spotten, wat ze 1500 euro kon opleveren. Ze wisten echter niet dat de andere kandidaten met die gans rondliepen en 2500 euro zouden verdienen als ze niet gespot zouden worden.
https://www.youtube.com/watch?v=0X3na-6Agz4
Vanaf 16.50
Wie is de Mol? heeft elk jaar schitterende beelden en spannende opdrachten, maar het niveau in België is toch even wat anders. Amaai. #widm
— Atz (@atillalorier) February 6, 2017
Het seizoen in België is vorige week van start gegaan. Het programma wordt elke maandagavond vanaf 20.25 uur uitgezonden op de Belgische zender VIER.