Bureau Sport: Huh? Speelde Wilders dan geen handbal?
Tv-format Bureau Sport is met Frank Evenblij en Erik Dijkstra nu ook in het theater te zien.
„Moet je eens kijken wat voor ongelooflijke schop hij me geeft!” Erik Dijkstra laat de ochtend na de eerste try-out een filmpje zien van een fikse trap van kickbokser Rico Verhoeven op z’n dijbeen. Er zit een kussen tussen de doorgaans vernietigende voet en het been, maar Dijkstra vliegt achteruit. „Niet normaal hard, hè?”
De verhoorwagen
Dijkstra (39) en zijn collega Frank Evenblij (38) brengen hun tv-format Bureau Sport een half jaar lang op de theaterplanken. Zij vertellen verhalen over sport, laten sportbeelden zien en ontvangen gasten om tv-onderdelen ook in het theater te doen. Sporters, het liefst uit de regio van het theater, worden kritisch ondervraagd in ‘De Verhoogwagen’. Het populaire duo probeert bovendien weer met verschillende sporten mee te doen. Zoals de avond voor het gesprek dus, met de man die onlangs Badr Hari versloeg. Frank Evenblij: „Eigenlijk kijk je naar onze tv-uitzending, maar dan live.”
Maar er is vast wel meer toch?
Evenblij: Ja, verhalen over de achterkant van ons programma. Dingen die we hebben meegemaakt en vooral dingen die grandioos mislukt zijn.
Dijkstra: In zo’n theatersetting kun je wat uitproberen, dus we zetten onszelf een beetje voor lul. Zo vertellen we over het door ons bedachte NK omhoog schaatsen, wat toch wel unaniem een totale mislukking was en waarom dat nou misging. We hebben ook in Brazilië heel veel meegemaakt. Nou, ik kan je vertellen: daar kan Thomas Dekker een puntje aan zuigen.
Tafeltennisser met één been
Evenblij: We sparen onszelf niet… Ach, dan staan we er maar even als een kneus op. Er is ook nog een nieuw onderdeel ‘de sportjaren van’. Onze regisseur Erik van Muiswinkel deed dat tijdens de try-out. Door over het sportverleden te vragen – kreeg je veel gele kaarten, schold je op de scheidsrechter? – kun je laten zien hoe iemand als mens in elkaar zit.
Dijkstra: Van Muiswinkel was een uitstekend voetballer en cricketer, maar hij heeft ook getafeltennist. Dat deed hij op een redelijk niveau, maar hij stopte toen hij verloor van een 70-jarige Chinees met één been. Weggemept, 21-1, 1-3.
Evenblij: Onze droom is in dit onderdeel Geert Wilders te hebben, om te praten over zijn handbalverleden.
Waar is jullie liefde voor sport ontstaan?
Evenblij: Niet van huis uit, in elk geval. Ik werd in Den Haag op school met sport geconfronteerd. Veel jongetjes spaarden voetbalplaatjes en daar is het begonnen. Iedereen was voor Ajax, PSV of Feyenoord en zeker niet voor FC Den Haag in de Totodivisie, dan was je niet populair. Ik vond het voetbalplaatje van John Feskens van Willem II mooi en daar, op mijn tiende, is mijn liefde voor die club ontstaan. Wat zeg ik, complete liefde.
Dijkstra: Mijn vader keek fanatiek sport en mijn eerste herinnering is dat ik als kind Hennie Kuiper Parijs – Roubaix zag winnen. Vanaf toen ben ik een wandelende sportencyclopedie geworden, onverslaanbaar in quizzen. Ik moet ook weleens stoppen met sport kijken hoor, dan wordt het echt te veel.
Huis bij elkaar schreeuwen
Evenblij: Behalve collega’s zijn Erik en ik ook vrienden. Vrienden die het áltijd over sport hebben. Als we darten kijken en het wordt spannend, dan bellen we elkaar meteen op na een schitterende overwinning van Van Gerwen. Onze gezinnen liggen dan te slapen, maar ik schreeuw het hele huis bij elkaar. We hebben een soort kinderlijk enthousiasme en dus een geweldige hobby.
Hoe was jullie sportcarrière?
Evenblij: Ik heb ruim vier jaar ingeschreven gestaan bij een hockeyvereniging. Ook heb ik wel wat wedstrijden gespeeld hoor, maar dat mag geen naam hebben. Ik was op jonge leeftijd al vrij zwaar, daarom ben ik ook gehandicapt bij het onderdeel ‘meedoen met’. Ik vind sporten heel leuk, dus het frustreert me wel dat ik het niet goed kan. Ergens denk ik wel: onder dit lijf, zit een heel aardige sportman.
Dijkstra: Hahahahahahahahahaha.
Evenblij: Hahahahahahahahahaha.
Dijkstra: Zelf kan ik er vaak ook geen reet van hoor, maar het idee achter onderdeel is natuurlijk dat je kijkt en denkt: nou, dat kan ik ook wel.
Punt tegen Bertens
Evenblij: Mijn hoogtepunt is natuurlijk dat ik bij tennis per ongeluk een bal raakte, dat hij geweldig viel en dat ik zo een punt scoorde tegen Kiki Bertens. Weet je hoe blij ik met zo’n return was? Hoe debiel ook, ik was oprecht ontzettend blij.
Dijkstra: Wat ben je toch een simpele man ook eigenlijk hè. Oh, over je vraag: ik heb tot mijn 18e gevoetbald bij de Glanerbrugse vereniging Eilermark, een klein clubje. Ik was net als mijn vader spits. Ik kon niet veel, maar scoorde makkelijk. Nu fiets ik vooral.
Wie willen jullie héél erg graag in het programma?
Dijkstra: Geert Wilders dus, om over zijn handbaljaren te vertellen.
Evenblij: Dat heeft-ie helemaal niet gedaan, man.
Dijkstra: Huh? Speelde Wilders dan geen handbal? Dat vertelde je! Net nog!
Evenblij: Ja, haha en dat is dus bij je blijven hangen.
Dijkstra: Ik trap dus nu in een grap die je altijd maakt?
Evenblij: Ik vind handbal wél een sport die bij Geert Wilders past.
Dijkstra: Wacht even. Volgens mij zeg je al járen dat Wilders heeft gehandbald. Ik dacht het serieus. (stilte)
Idool Maradonna
Evenblij: Als we mogen kiezen dan is het Maradonna. Dat is een droom en dat vertellen we in het theater ook.
Dijkstra: Maradonna is de grootste held aller tijden. Ik vind hem de beste voetballer ooit, ook omdat hij een doelpunt met zijn hand durfde te maken. Op een WK, zo’n podium en daar dan ook nog mee wegkomen; dat vind ik mooi.
Evenblij: Ik houd van fair play, behalve bij Maradonna. Dat is de uitzondering. De man is een mythe.
Dijkstra: Bureau Sport zou liever Maradonna hebben dan Messi.
Evenblij: Maar tegen Messi zeggen we geen nee.
De speellijst vind je op www.bureausportonline.nl.