Spannend boek Meisje In De Trein komt tot leven
Bestseller Het Meisje In De Trein is er nu als film The Girl On The Train. Van boek naar film, is het net zo spannend geworden?
Goed verhaal
De vraag hierboven beantwoorden we hier met ‘ja’, al blijft zoiets voor iedereen iets persoonlijks. Feit is wel dat Paul Hawkins in haar debuutthriller een uitstekend verhaal afleverde, dat talloze lezers vorig jaar ‘aan het boek gekluisterd hield’. Dat de dader uiteindelijk door de meeste mensen snel geraden werd, ach… Het verhaal van Hawkins was voor de lezer boeiend genoeg om het boek Het Meisje In De Trein niet weg te kunnen leggen.
In het kort: de gescheiden Rachel (Emily Blunt) zit dagelijks in de trein te turen naar een huis met een in haar ogen perfect stelletje (‘ik wil de vrouw zijn van Beckett Road’). Het staren door het treinraam naar Megan (Haley Bennett) en Scott (Luke Evans) krijgt snel een keerzijde. Rachel ontdekt vervolgens iets gruwelijks en wordt op een morgen onverklaarbaar gewond wakker. Iéts verschrikkelijks moet in een tunnel vlakbij het huis van Megan en Scott gebeurd zijn, maar wat? Megan blijkt vermist en als Rachel in die vermissingszaak verstrikt raakt, gaat zij zelf op onderzoek uit. Ze belandt in een nachtmerrie op de plek waar ze altijd naar tuurde.
Voorstelling
Veelgehoorde uitspraak: ,,Ik vind een film meestal niet zo veel aan als ik het boek al heb gelezen.” Of: „Het boek was beter.” In het geval van The Girl On The Train is Metro’s tip: ga toch maar kijken als je de nachtmerrie en gedachtenkronkels van Rachel al kent.
Paula Hawkins lukte het om de lezer net als het hoofdpersonage naar buiten te laten kijken. „Ik heb een overactieve verbeelding”, zegt de hoofdpersoon zelf. Je tuurde in het boek als het ware met haar mee en kon je precies een voorstelling maken van wat Rachel zag. Leuk om te zien dus wat regisseur Tate Taylor (Get On Up, The Help) daarvan wist te maken. Voor ondergetekende geldt: het is precies geworden wat hij in gedachten had tijdens het lezen van het boek. Een spannend boek is tot leven gekomen.
Dronken tor
Emily Blunt (Sicario, Into The Woods) speelt Rachel, de treinreiziger die een geheim met zich meedraagt en over het algemeen behoorlijk beschonken is. Wie nog een cursus ‘als een dronken tor uit je waterige ogen kijken’ nodig heeft, om in de praktijk te brengen bij de dorpstoneelvereniging, moet deze The Girl On The Train maar eens zien. Blunt doet het zeldzaam goed.
We doen haar tekort om het alleen over die ogen te hebben, want ze is een uitstekende Rachel. Eigenlijk lijkt zij een girl next door-type, maar er is van alles aan het handje. Zelf zegt ze haar boeiende personage daarover: „Ik kan niet alleen een echtgenote zijn, ik ben altijd op de vlucht.”
Blunt zien en horen we de komende jaren nog terug. In ieder geval in als kinderjuffrouw Mary Poppins in Mary Poppins Returns, die Walt Disney op Eerste Kerstdag 2018 in première wil laten gaan. Volgend jaar is Blunt als stem te horen in My Little Pony: The Movie.
Gelukt?
Van boek naar film is gelukt, wat Metro betreft. Of het niet zo’n financiële klapper wordt als het boek van vorig jaar, dat valt te bezien. Dan hebben de makers toch te maken met het vooroordeel ‘het boek is altijd beter dan de film’. Misschien moet daar eens overheen worden gestapt.
Dan dat boek maar…
De Britse Paula Hawkins (44) was bepaald niet gelukkig als freelance-journalist. Erger, er kwam amper droog brood meer op de plank. Dan dat schrijfsel The Girl On The Train maar naar een uitgever sturen, besloot ze. Dat was niet zo verkeerd gedacht. De thriller werd bejubeld door de lezer (niet altijd positief beoordeeld door ’serieuze critici’ trouwens) en het werd de bestseller van het jaar 2015.
Alleen in Nederland verkocht Paula Hawkins al meer dan 200.000 boeken van papier en ging hij als ebook 30.000 keer over de digitale Nederlandse toonbank. Een jaar later is Hawkins’ boek een film en de plank gevuld met luxe broden.
The Girl On The Train draait vanaf donderdag 6 oktober in de bioscoop.