Weekend lang ‘n latinleven op festival vakantiepark
Latin Weekender: een compleet Center Parcs wordt eind november omgetoverd tot een vakantiepark vol latin dans, muziek, eten en feest.
Vriendengroepen, latin lovers, dansliefhebbers en mensen die het dansen wel eens onder de knie willen krijgen, kunnen hun hart ophalen tijdens het tweede Latin Weekender. De eerste editie speelde zich vorig jaar af De Eemhof in Zeewolde, nu wordt na een groot succes Center Parcs Limburgse Peel (America) midden in de herfst tot een tropisch (dans)zomerparadijs omgetoverd. Alle vakantiehuisjes, alle evenementzalen, oftewel het complete park staat in het teken van latin. Op vrijdag 25 november nemen festivalgangers het park in Noord-Limburg over, op maandag vertrekken zij weer. Ondertussen hebben zij zich gestort op de lekkerste salsa-, kizomba-, bachata- en caribbean parties, dansshows, live-bands, workshops, bootcamps, een pool party, latin eten en drinken en nog veel meer (het bekende ‘te veel om op te noemen’). Latin Weekender 2016 staat voor dagenlang genieten van de latin lifestyle.
Breed concept
Alcindo Silva heeft er namens organisator Ducos (onder meer het bedrijf achter de festivals Night at the Park en Parkpop en Rotterdam Unlimited met het Zomercarnaval) twee maanden van tevoren al zin in, al zal hij organisatorisch bezig zijn. ,,Er zijn in Nederland heel veel mensen die salsa-, kizomba- en bachatadansen”, vertelt Silva over het waarom van het weekend. ,,Daar zijn we over na gaan denken en de uitkomst was een groot feest, een totaalconcept. Met z’n allen ergens naartoe gaan en daar verblijven is net wat anders dan een gewoon festival of dansfeest. Je kunt lekker een weekendje weg.” De eerste editie beviel uitermate goed. ,,Je gaat voor een brede doelgroep en we wisten niet precies wie er op ons feest af zouden komen. Het was even zoeken welke richting we op moesten. Richt je je op Cuba of Latijns-Amerika, of ga je voor een breder concept? Het werd een mix en daar werd heel enthousiast op gereageerd. Zover we weten bestaat dit elders in de wereld niet. Dat er een tweede feest zou komen, was snel duidelijk.”
Wie het weekend wil beleven, hoeft geen geoefende danser te zijn. De man van Ducos: ,,Nee hoor, je kunt júist ook komen als je het wilt leren. Er zijn workshops en bootcamps voor beginners, maar natuurlijk ook voor semi-gevorderden en gevorderden. De volledige leek kan gewoon meedoen en als een betere danser naar huis gaan. Het evenement is voor iedereen, op welk niveau dan ook.”
Just Dance Game
Wie even wat anders wil, moet zich eens wagen aan de Just Dance Game, een interactief dansspel. Je staat voor een wand en maakt pasjes met een virtuele danspartner. ,,Dat heb je nog niet eerder op een latinfeest gezien”, zegt Silva. Bijzonder vinden de artiesten het weekend ook. ,,Sommigen zijn maar één dag actief, maar blijven alle dagen.” Ervaren dansers (festivalgangers) hebben een speciale rol: de zogeheten taxidansers. Ze komen in actie met de dames, want dat er minder heren dan vrouwen op de dansvloer aanwezig zijn, dat heeft de ervaring geleerd.”
Voor de inwendige mens is een caribische keuken aanwezig, maar je eigen potje koken in je bungalow kan natuurlijk ook. Tijdens de eerste editie werd door de festivalgangers soms uitgebreid zelf gekookt. De buik eenmaal rond en daarna lekker bijgekomen, begeef je dan naar de poolparty. Zij die er vorig jaar bij waren, vonden het legendarisch. Muziek, dans, een subtropisch zwembad: alles is aanwezig voor een groot feest dat niet zo goed uit te leggen valt, maar wat je gewoon moet ondergaan. Silva: ,,Genieten en even ontladen, dat zijn de woorden die bij de poolparty passen, maar die passen eigenlijk ook bij Latin Weekender als geheel.” Dat geldt uiteindelijk voor zo’n 3000 mensen in 500 bungalows.
Wie treden op?
DJ’s showdansers, livemuzikanten (verrassingen…) en docenten van internationaal topniveau komen naar Latin Weekender 2016. Onder meer treden aan:
DJ’s: Latin Mania bachata (Nederland); DJ Bripa, bachata (Nederland); Cisko, salsa (België); Latin Master, salsa (Nederland); Stefanio Lima, kizomba (Nederland); DJ Gas, Kizomba (Frankrijk) en meer……
Docenten: Chamalo & Lydia, kizomba (Frankrijk); Annika & Dwe, kizomba (Nederland); Dimitris & Maria, salsa (Griekenland); El Orfanato, bachata (Nederland); Nucita & Gilbert, bachata (Nederland); Samy & Carolina, bachata (Frankrijk).
Dans shows: Dimitris & Maria, salsa (Griekenland); Shelina Salsa (Nederland); El Orfanato, bachata (Nederland); Chamalo & Lydia, kizomba (Frankrijk)
Drie soorten dans
Salsa: Komt oorspronkelijk uit Cuba en daalde neer in Amerika. Daar is de salsa geworden zoals hij nu in de hele wereld en vooral Zuid-Amerika natuurlijk gedanst wordt. In Europa dansen we nog altijd ‘LA en New York’, met een beetje meer glamour erin.
Bachata: Is ontstaan in de Dominicaanse Republiek. Op salsafeesten werd vroeger af en toe een bachatanummer gedraaid, maar nu is het booming en zijn er speciale bachatafeesten.
Kizomba: Afkomstig uit een ander deel van de wereld, het Afrikaanse Angola. Sommige salsa- en bachatadansers gingen op zoek naar iets nieuws en kwamen bij kizomba terecht. Wordt ook wel de Afrikaanse tango genoemd.