Monic Hendrickx weer ‘een hele dame’ in De Held
Een vrouw die van het ene in het andere probleem verzeild raakt en alles doet voor haar gezin: Monic Hendricx weer er wel raad mee.
‘Een hele dame’ is ze weer, in de film De Held. Monic Hendrickx, deze week met haar collega’s van de dramaserie Penoza voor de Gouden Televizier-Ring, is na Penoza’s Carmen vanaf donderdag Sara in de bioscoop. Ze lacht als ze in een hotel aan de Amsterdamse Herengracht met de benaming een hele dame wordt geconfronteerd: „Ja, hè?”
Sara en Carmen
Deze Sara krijgt te maken met ‘wat je niet vertelt, is nooit gebeurd’ (verhaal zie onder). De vergelijking tussen Sara Silverstein uit De Held en Carmen van Walraven dringt zich al snel op. Beide personages overkomt zacht uitgedrukt nogal wat, doen alles om hun gezin te beschermen en nemen het heft in eigen hand. Ze vindt de vergelijking niet flauw, maar: „Sara heeft niet de bluf die Carmen wel heeft, ze is wat meer kwetsbaar. Ze heeft ook wat minder mannetjes om zich heen, haha. Carmen heeft die mannetjes als schild. Verder heeft Sara wel net zo’n dominante vader waar ze niet zomaar vanaf komt, maar ik vind haar iets hysterischer. Carmen is gewend dingen met geweld op te lossen, Sara niet. Die krijgt te maken met een sneeuwbaleffect waardoor alles misgaat. Door geheimen verliest ze het contact met iedereen om haar heen.”
Als Sara’s zoon Mich (Thijs Boermans) zich aanmeldt bij de US Marines, slaan Sara’s spreekwoordelijke stoppen door. Ze probeert hem met ziel en zaligheid tegen te houden, iets wat Hendrickx zich kan voorstellen. „Zelf heb ik een dochter, dus die zal de stap misschien minder snel maken, maar het is nogal een heftig ding. Als ik een zoon zou hebben, zou ik er helemáál niet blij mee zijn. Vechten voor een groter goed, goh. Ik zou mijn kind proberen tegen te houden. Dat komt omdat ik zo’n systeem maar ingewikkeld vind. Mensen die zich zo inzetten zijn natuurlijk helden, ik vind het dapper, maar ze worden ook gewoon maar ingezet. Het liefst zou mijn kind daar ver weg van moeten blijven.”
Een belangrijk gegeven in De Held is zoals gezegd de zin ‘wat je niet vertelt, is niet gebeurd’, maar uiteindelijk… Hendrickx: „Iets niet vertellen kan heel lang werken. Er zijn dingen die mensen lang kunnen wegstoppen, Sara’s vader in de film (een indrukwekkende rol van Hans Croiset, red.) zelfs een leven lang. Toch zit dat wat gebeurd is in iemands geheugen en lichaam. Alles wat je meemaakt, sla je op in je lijf volgens mij en dat heeft effect. Natuurlijk wil de vader dat het eigenlijk uitkomt. Zo’n geheim gaat etteren, gaat zeer doen, terwijl een mens vrij wil zijn. Maar het kan ook zo zijn dat als je iets hebt meegemaakt en het komt weer naar boven, dat het gewoon te gruwelijk is. Het fenomeen ‘ik heb het er maar niet meer over, dan is het niet gebeurd’, snap ik wel.”
Wat ook in een lijf kan zitten, zijn de opnames van een successerie als Penoza. In november beginnen die weer om vanaf volgend jaar september te worden uitgezonden. Monic Hendrickx zal er fysiek letterlijk van moeten bijkomen. „Bij De Held had ik dat door fijnere schema’s minder. Er was gewoon meer tijd, soms repeteerden we een hele dag voor één scène. Heerlijk.”
Natuurlijk en fris
Een moeder spelen, houdt automatisch het werken met jonge acteurs in. Deze keer zijn dat de genoemde Boermans en de jonge Suus de Nies als de dochter. De laatste debuteert prima, vindt ook Hendrickx. „Ze acteert natuurlijk en fris. De jongeren hebben in De Held goeie acteurs om zich heen en dan word je vanzelf beter. Ze hebben er niets aan als ik als een gearriveerde pedante actrice tips ga geven. Samen probeer je mensen van vlees en bloed van hun personages te maken. Je moet ze als gelijkwaardige tegenover je zien, dat maakt hen ontspannen.”
Als Sara in de bios, straks weer als Carmen op tv. Hendrickx heeft het druk, maar geniet ervan. Voor de mensen op straat is ze vooral Carmen, wat natuurlijk te maken heeft met de miljoenen mensen die haar als de keiharde tante hebben gezien. „Het komt voor dat ze echt denken dat ik Carmen van Walraven ben, maar dat beschouw ik vooral als een compliment. Als ik zonder zwart leren jack over straat loop, twijfelen mensen eerder: is het ‘er’ nou?”
Heel veel ellende
In De Held keren Sara en Jacob Silverstein (Fedja van Huêt) en hun twee kinderen terug uit Los Angeles. Eenmaal terug in Nederland begint een stroom aan ellende met het overlijden van Sara’s vader. Vervolgens wordt zij aangerand door een vermomde man die een bekende van Sara lijkt te zijn en wordt het gezin slachtoffer van een inbraak vol geweld. Of alles te maken heeft met het mysterieuze oorlogsverleden van de vader, waarover hij nooit heeft gesproken, is de vraag. Om daar achter te komen, moet Sara een hele verborgen familiegeschiedenis ontrafelen, haar belager vinden en een manier vinden om haar gezin bij elkaar te houden; dit terwijl haar zoon bij de US Marines wil.
De Held is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jessica Durlacher. Vorige week ging de titel in première als openingsfilm van het Nederlands Film Festival, vanaf donderdag draait de film in bioscopen. Met ook: Daan Schuurmans, Kitty Courbois en Susan Visser.