Zin in de Spelen door de vrienden van Bureau Rio
De eerste vooruitblik op de Olympische Spelen – Bureau Rio – is lovend ontvangen. Frank Evenblij geniet.
Stalen blik: „Meneer Grol, heeft U die blauwe plek door een tikje van een eikenhouten kast?” De judoka: „Nee, van een Georgiër van 125 kilo.” Typisch moment in de rubriek ‘de verhoorbus’ in Bureau Rio, vier weken lang te zien als vooruitblik met Nederlandse topsporters op de Olympische Zomerspelen. De eerste aflevering leverde vrijdag op social media vooral lovende reacties op. De kijkers, zo’n 400.000 op NPO 3, leken door tv-duo Frank Evenblij en Erik Dijkstra ‘zin in Rio’ te krijgen.
Afzeiken
Evenblij: „Met name Twitter is een medium om programma’s vooral af te zeiken, dat hoort erbij. Maar ook Bureau Sport dat we vaker maakten kwam er op Twitter meestal positief vanaf. Kennelijk vinden mensen ons wel leuk.” Evenblij en Dijkstra leerden elkaar kennen (vooral aan de bar) als Jakhalzen van De Wereld Draait Door. Ze werden er vrienden en uiteindelijk goede collega’s.
Sport is populair, merkt ook Evenblij, die gerust zijn wekker zet voor Max Verstappen. „Sport wordt vooral objectief gebracht door de NOS. Dat doen ze goed, maar is ook een beetje droge kost. Wij laten sporters van een andere kant zien, net als onze voorgangers Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong eerder in Holland Sport. We proberen op een net wat andere manier in hun voetsporen te treden, al zijn dat grote schoenen om aan te trekken. Zo krijgt de kijker op een laagdrempelige manier een beeld van onze sporters.”
Sporters die formidabel scoren in 2016. Evenblij: „Ze maken sporten door prestaties populair, kijk naar Verstappen. Wat denk je van atletiek? We zijn er opeens zó goed in. Je er een beetje in verdiepen is dan meteen leuk.”
Debiel doen
Dijkstra en Evenblij doen altijd met de sporters mee, dat is ook weer een troef van Bureau Rio. „Wij doen dat nogal debiel, want wij zijn echt heel erg slecht. Maar ergens zijn wij representatief voor de kijker. Mensen denken op de bank al snel ‘dat kan ik ook wel’. Dat is dus niet zo, merken we natuurlijk, maar we proberen het zo goed mogelijk te doen.” Erik Dijkstra rent zo komende vrijdag op de baan waar Dafne Schippers haar 100 meter zal afleggen. Frank Evenblij gaat ‘tegenstanders slopen’ met hockeyster Ellen Hoog. Heeft er weleens een sporter nee gezegd tegen Bureau Sport of Rio? Evenblij: ,,Nee. We worden door de sporters zelf ook goed bekeken. Ik denk dat we in die verhoorwagen best intimiderend zijn en soms met minder leuke fragmenten komen, maar toch…”
Nederland echt goed
Krijgt de kijker door Bureau Rio zin in de Spelen, dat heeft Evenblij zelf des te meer. Hij volgt het vanaf zijn bank in de Amsterdamse Jordaan: „Erik en ik zijn ontzettende sportliefhebbers en kijken altijd uit naar grote evenementen. In Londen in 2012 waren ‘we’ al goed, maar de volgende maand kan het nóg succesvoller worden. In Nederland zijn we echt heel erg goed in sport. En wat denk je van de locatie? Open water zwemmen voor het strand van de Copacabana, beachvolleybal óp de Copacabana. Da’s toch net wat anders dan een of ander vaag meer in de buurt van Peking. Ik sta te popelen tot die Spelen eens beginnen, maar geniet me ondertussen suf van de Tour de France. Daar zijn we óók al goed.”
Hier zie je ex-hockeyinternational Kim Lammers rennen ‘tegen’ Dafne Schippers:
Minicursus Bureau Rio
Voor wie Bureau Sport of (vrijdag) Bureau Rio nog nooit gezien heeft, hierbij een minicursus van Entertainmentverslaggever Erik Jonk ’waarom het zo leuk is’:
1. De band tussen Frank Evenblij en Erik Dijkstra: cynisch, grappig, maar nooit vervelend.
2. Zelfspot: Dijkstra sport nog best aardig met de topsporters mee, maar ook als hij er niets van bakt gaat hij volledig in het rood. De zwaarlijvige Evenblij meldt continu ergens vast heel erg goed in te zijn (’elegantie bij schoonspringen lijkt me geen enkel probleem’).
3. De onderwerpaanpak: je kunt Dafne Schippers interviewen, maar je kunt andere topsporters ook 100 meter laten rennen en Schippers in het filmpje monteren. Of een item maken rond 18 atleten van Londen 2012 die zijn overleden. Of marathonloper Michel Butter, die de Spelen op 8 seconden miste, 8 tellen gratis laten winkelen.
4. De heren maken onbekende sporten leuk.