Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Art Rooijakkers bij 135.000 vergeten vluchtelingen

Op weg naar de Nacht van de Vluchteling is tv-presentator Art Rooijakkers in een vluchtelingenkamp vol Burundezen in Tanzania.

Art Rooijakkers, presentator van onder meer Wie Is De Mol?, heeft zijn tv-leventje een week verruild voor heel andere zaken. Hij is in Tanzania bij de grens met Burundi, een van de armste landen ter wereld. Als ambassadeur van Stichting Vluchteling en om aandacht te vragen voor de zevende Nacht van de Vluchteling, ziet hij hoe er ook een andere vluchtelingencrisis is dan die van Europa.

Uren en uren wachten

Rooijakkers belandde er dinsdag in het op twee na grootste vluchtelingenkamp ter wereld (Nyarugusu), bewoond door 135.000 vluchtelingen. „De capaciteit is eigenlijk 50.000 als je naar faciliteiten kijkt. Ik heb vandaag de voedseldistributie gezien. Af en toe kunnen de mensen voedsel ophalen. Ze staan dan uren en uren te wachten en als ze even niet opletten, staan ze met lege handen. De hulporganisaties doen echt alles wat ze kunnen, maar het kamp zit overvol.”

Nacht van de Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling

Mensonterend

‘Heftig’ is wel een woord dat bij Rooijakkers’ trip naar Afrika past. „Soms is het mensonterend wat je ziet. Het regenseizoen komt er aan en ik heb in tenten gekeken die bepaald niet tegen regen bestand zijn. Aan de andere kant is het heel goed om te zien dat er hulp is en me te bedenken hoe het zou zijn als er géén hulp was. Ik sprak vandaag een vrouw waarvan de kinderen en haar man waren vermoord. Ze is net zo oud als mijn moeder, dat was nogal confronterend.”

Als in Nederland over vluchtelingen wordt gesproken, is ‘die mensen moeten weg’ een van de meningen. Art Rooijakkers: „Ik begrijp oprecht dat mensen uit dorpen zich in ons land zorgen kunnen maken als er veel vluchtelingen worden ondergebracht. Verder zijn de situaties niet te vergelijken. Wat ik in Tanzania zie is opvang in de regio, zoals Turkije veel Syriërs moest opvangen. Ik vind het mooi om te zien dat Stichting Vluchteling zich voor die mensen inzet en Nederlanders zoveel aan goede doelen geven. Dat we solidariteit en menselijkheid kunnen opbrengen, vind ik ergens wel hoopgevend.”

Nacht van de Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling

Acute hulp

De ambassadeur van de stichting loopt van 18 op 19 juni voor de tweede keer mee tijdens de Nacht van de Vluchteling. „Het sponsorgeld dat de nacht oplevert gaat deze keer naar vluchtelingen wereldwijd. Vorig jaar was het voornamelijk voor slachtoffers van de oorlog in Syrië, maar delen van de wereld worden inmiddels haast vergeten door alle verhalen van vluchtelingen in Europa. Vandaar. Waar ik nu zelf ben hebben mensen in een vergeten crisis acute hulp nodig, van medische hulp tot onderdak, voedsel en schoon water.”

Nacht van de Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling

Zou Rooijakkers, na wat hij heeft gezien, zijn tv-baan kunnen verruilen voor een bestaan binnen een hulporganisatie? „Ik heb juist het idee dat ik dóór mijn werk me ook op deze manier nuttig kan maken en mensen kan helpen.”

Nacht van de Vluchteling

Hoe ver zou jij lopen uit angst voor geweld? Dat is een kernvraag bij de Nacht van de Vluchteling die sinds 2010 door Stichting Vluchteling wordt georganiseerd.

Duizenden deelnemers lopen in het holst van de nacht 40 kilometer tussen Rotterdam en Den Haag en dit jaar voor het eerst ook van Nijmegen naar Arnhem (daar wandelt ook Art Rooij-akkers van 18 op 19 juni). In Den Haag is er ook een sponsorloop van 10 kilometer, ook geschikt voor kinderen. Vorig jaar werd 620.000 euro voor vluchtelingen opgehaald. Iedereen die wil meedoen of deelnemers wil sponsoren, kan terecht op www.nachtvandevluchteling.nl. Daar vind je ook meer informatie en filmbeelden van de reis van Art Rooijakkers.

Nacht van de Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.