Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 3 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Malala kan niet naar eigen interviews kijken

He Named Me Malala, de film over de Pakistaanse tiener die door de Taliban werd neergeschoten, beleeft vrijdagavond z’n tv-première.

Malala Yousafzai (18), de Pakistaanse die wereldberoemd werd met volwassen uitspraken over gelijke rechten voor mannen en vrouwen en persoonlijk door queen Elizabeth van Groot-Brittannië en VS-president Obama werd uitgenodigd. Helaas is ze ook de tiener die door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, omdat ze vond dat meisjes naar school mochten en dat kenbaar maakte. Omdat ze, zo zegt zij, ‘haar gezicht niet wilde verbergen omdat ze dan geen identiteit had’.

Armpiedruk

Over dat meisje werd een film gemaakt; een docu die deze week op dvd uitkwam en nu z’n televisiepremière beleeft en waarin Malala ook gewoon armpiedruk doet en thuis grapjes maakt. He Named Me Malala laat de kinderrechtenactiviste voor en na de Talibanaanslag zien en uiteraard dat moment waarop ze de allerjongste ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede werd.

Het schot door haar voorhoofd raakte bijna de hersenen en maakte haar linkeroor doof. Met 3D-techniek werd de schade in Engeland gerepareerd. Ondertussen relativeert ze nu haar verworven faam: „Sommige mensen denken: die Malala is maar mooi bij Hillary Clinton en Bono Vox, maar ik moet ook gewoon huiswerk maken.” Als het om haar leven gaat, geeft Malala echter ook antwoord. Zoals altijd.

Wat vond je van de film?

Toen ik hem zag, was ik heel blij dat ons verhaal zo krachtig wordt verteld en dat kunst en een verhaal zo mooi kunnen samenkomen.

Wat je geëmotioneerd?

Ik vond het vooral spannend. Ik zag toch ook het leven van mijn vader en moeder. Met welke moeilijkheden zij werden geconfronteerd en dat zij niet naar school konden.

Hoe vind je het om jezelf te zien?

Ik kan niet naar mijn interviews kijken, dat vind ik vreselijk. Sterker nog, als iemand een filmpje van mij afspeelt en ik hoor mijn eigen stem dan kan ik er al niet eens naar luisteren.

Maar je sprak ook de VN toe en de hele wereld heeft naar je kunnen kijken…

Ja, maar op zulke momenten weet ik dat ik voor diezelfde hele wereld vertel voor al die kinderen die geen onderwijs krijgen, hun ouders en leerkrachten. Dat geeft me vertrouwen. Dat spreek ik gewoon uit en dat komt uit mijn hart. Als ik dan geen politieke taal gebruik, jammer dan.

Koffie zetten

Hoe gaat het nu zelf met jou op school?

Prima. Ik hoop dat ik in de toekomst in Oxford kan studeren. Ik heb ook twee keer werkervaring opgedaan. Eerst bij een stichting – opgezet door de Prins van Wales – voor kinderen die weinig kansen hebben. Daarna bij een organisatie die kinderen met goede ideeën op weg helpt. Zo heb ik een campagne leren opzetten, maar ook koffie leren zetten. Voor het eerst!

Je lijkt een druk leven te hebben, hoe is het nu?

In het begin had ik te veel en miste ik school. Ik lag wat achter en moest inhalen, want ja, onderwijs is belangrijk voor iedereen. Natuurlijk ook voor mij.

Je hebt je nooit gedragen als slachtoffer. Was dat een bewuste keuze?

Ja. Vroeger was ik bang voor de Taliban en wat er misschien zou kunnen gebeuren. Toen er daadwerkelijk iets was gebeurd en ik een kogel in mijn hoofd had overleefd, besefte ik dat ik nog gezond was, kon lopen en praten. Dat was de reden om meteen door te gaan met mijn voor onderwijs voor iedereen.

He Named Me Malala
Scènebeeld met achter Malala haar vader Ziauddin. / 20th Century Fox

Paspoort

Malala Yousafzai werd in 1997 in Pakistan geboren.

• 2007.

Malala houdt als 11-jarige onder een pseudoniem een blog bij (op de site van de BBC) over Talibangeweld en het feit dat meisjes niet naar school mogen.

• 9 oktober 2012.

Een Talibanstrijder pleegt een rake aanslag op Malala en blijft haar daarna met de dood bedreigen.

• 15 oktober 2012.

Malala wordt naar het veiliger Engeland gebracht, haar vader krijgt er een baan.

• 2013.

De kinderrechtenactiviste spreekt VN-jongeren toe, ontvangt in Den Haag de internationale Kindervredesprijs en is bij Twan Huys gast in College Tour.

• 2014.

Malala, dan 17 jaar, wordt onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

• 2015.

Ruimtevaartorganisatie NASA geeft een asteroïde tussen Mars en Jupiter de naam Malala.

He Named Me Malala, vrijdagavond om 22.00 uur op National Geographic Channel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.