Filmfeest in Suriname: Tuintje in mijn hart
De makers van Verliefd op Ibiza en Michiel de Ruyter weten van geen ophouden. Ze zijn neergestreken in Suriname.
Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt en de laatste gloed over de Surinamerivier schijnt, springen dolfijnen hoog boven het water. Een houten boot glijdt voort, de mensen erin genieten. Nee, dit is geen reisverhaal over de mooiste plekjes van Suriname. Dit was vorige week het tafereel na een twaalfurige werkdag. Een Nederlandse filmploeg onder leiding van regisseur Marc Waltman maakt er in maart en april de film Tuintje in mijn hart, een ode aan Suriname.
Drie kwartier varen
Metro bezocht de filmset donderdag op landgoed Marienbosch (1774), in de buurt van Paramaribo. ‘In de buurt’ betekent in de praktijk drie kwartier varen naar the middle of nowhere. Leguanen en libelleachtige wezens hebben er lange tijd vast geen mens gezien. Nu zijn er tientallen tegelijk, waaronder de acteurs Leo Alkemade, Fockeline Ouwerkerk, Sanne Vogel, Beppie Melissen, Jetty Mathurin, Pip Pellens, Aïsa Winter, Juvat Westendorp en Jade Olieberg.
De filmploeg is op een bijzondere plek: een houten huis aan de rand van een koffieplantage waarop in de achttiende eeuw 170 slaven van 12 jaar en ouder werkten. Het huis is tegenwoordig ongebruikt. De eigenaar, de welgestelde familie Abdoelrahman, was zo gastvrij om het onderkomen voor de film in bruikleen te geven. Om vijf uur ’s morgens varen de eerste acteurs er met crewleden al naartoe.
Producent vergeten
Metro mag met Fockeline Ouwerkerk, Sanne Vogel en Leo Alkemade een paar uurtjes later de Surinamerivier over en krijgt een extra tochtje omdat we producent Klaas de Jong op de steiger hebben laten staan. Hilariteit alom natuurlijk, want de producent himself heeft vandaag de taak beelden te schieten voor RTL Boulevard.
Het is een rare gewaarwording: ’s nachts in een tjokvol casinohotel Ramada in Paramaribo, enkele uren later in de bush bush waar de tijd drie eeuwen lijkt te hebben stilgestaan. De acteurs, die een vakantiewoning hebben betrokken omdat de meesten weken aan het filmen zijn, hebben dit dus elke dag. Het kan nog gekker: Fockeline Ouwerkerk (Moordvrouw) moet ondertussen nog even twee keer op en neer om in Nederland wat dingen op te nemen.
Al snel wordt echter duidelijk dat niemand ooit over deze Tuintje in mijn Hart zal klagen: deze bijzondere set wordt hen nooit meer afgenomen. Alleen het links rijden in Suriname, da’s even wennen. „Ik stap elke keer aan de passagierskant in mijn huurauto”, zegt producent Klaas de Jong. „Als ik richting aangeef gaan mijn ruitenwissers aan”, vult Sanne Vogel aan. „Ook elke keer.” Aangekomen in het Surinaamse paradijsje, na een hobbeltocht in de achterbak van een terreinwagen, is er lunch. U raadt het vast: iets met kip.
Het gaat er op de ‘Tuintjeset’ relaxt aan toe. De opnames liggen op schema, maar dat is niet de enige reden: het is op deze dag 32 graden Celsius. Als er Surinaamse mussen zouden bestaan, dan rolden ze nu van het dak van het plantagehuis. De enige twee die haast over de set dartelen zijn de net uit GTST vertrokken Pip Pellens, gekleed in roze hempje en knalgele korte broek en tegenspeler Juvat Westendorp. Deze 27-jarige man met Surinaams bloed, die jaren geleden door So You Think You Can Dance een bekende kop kreeg, is de smaakmaker tussen de bedrijven door. Of anders: de gek van de set, zo eentje die je er wel bij kunt hebben. Samen met Pellens was hij hier al om 6 uur in de morgen.
Zweet breekt uit
„Stilte, opname!”, hoor je de hele dag. Helaas voor de Metro-verslaggever heeft hij één keer nét het knopje van een koffieapparaat ingedrukt, waardoor een keihard geluid van bonen malen klinkt. Het zweet breekt hem uit en dat in die hitte. Tot zover het gênante setbezoekmoment. „Stilte opname!”, klinkt het ook voor – je gelooft het niet – het filmen van een kerstdiner. Nou ja, ook in Suriname hebben ze kerstdiners natuurlijk, maar het klinkt toch een beetje raar.
Na het diner vertelt Pip Pellens, die na al haar jaren GTST bepaald niet zonder werk zit en mateloos populair is onder jongeren, dat ze het geweldig vindt om deze klus te mogen doen. „In Ierland en Mauritius en op Ibiza had ik al gefilmd, maar dit is werkelijk prachtig. Binnenkort komt mijn moeder hier langs, helemaal leuk.”
Plotseling schrikt ze. „Is die gevaarlijk?” Ze wijst naar een leguaan op een meter afstand. Het dier kuiert zo gemoedelijk als de gemiddelde Surinamer langs, dus de schrik is snel weg. Tien meter verderop maakt Juvat Westendorp weer de gekste bewegingen. Die hete zon bij dit filmfeest in Suriname doen hem blijkbaar helemaal niets. „Kaarten wie wil er kaarten? Ik kan alleen maar pesten, wie doet er mee? Wie?” „Stilte, opname!”
Het verhaal
In Tuintje in mijn hart is Leo Alkemade een blanke Surinamer, oftewel een boeroe. Ja, die bestaan natuurlijk ook. Hij is zo vernederlandst als het maar kan, maar zijn moeder roept de familie in zijn geboorteland bij elkaar en gaat het mis. Naast eerdergenoemde acteurs hebben in deze romantische komedie ook Edwin Jonker, Mike Libanon, Sanne Langelaar, Oscar Aerts en Jörgen Raymann een rol.
De film is begin 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien.