De Breij en Kuipers nu een ‘ruimtevaartkoppel’
André Kuipers en Claudia Breij hebben elkaar gevonden bij een ruimteverhaal voor kinderen. André het Astronautje is nu in het theater te zien.
In een kleine repetitieruimte in Amsterdam West zitten twee grote namen enthousiast aan een tafel vol flyers. Enkele meters verderop staat een roodwitte raket waar ze stiekem misschien wel even in zouden willen klimmen. De een is André Kuipers, onze nationale held die als enige Nederlander twee keer de ruimte bezocht (2004 en 2011). Tegenover Kuipers zit Claudia de Breij, cabaretier en zangeres die met Mag Ik Dan Bij Jou een hit scoorde die tot ver buiten de dampkring gewaardeerd wordt.
André Kuipers’ 204 zwaartekrachtloze dagen in het heelal waren drukbezet, maar hij vond tijd om er een een verhaal te bedenken: André het Astronautje. Naar verluidt is dit het enige boek dat in de ruimte geschreven is. Producent Senf Theaterpartners maakten er een kindervoorstelling van en schakelden daarvoor de theatermakers van Buurman en Buurman in. Kuipers zelf vroeg Claudia de Breij om liedjes bij zijn veel verkochte verhaal te schrijven. Andersom hielp hij haar al eens bij haar cabaretshow Teerling. Nu kijken ze beiden naar de glimmende theaterraket.
Jeugd voor je winnen
Het speelse en educatieve André het Astronautje ging gisteren in première in Delft, maar werd vier jaar geleden door de grote André de astronaut via de zondagse videoverbinding aan zijn eigen kinderen verteld, toen ze 3 en 5 waren. Door het boek en de theatervoorstelling kunnen nu ook andere kinderen genieten van de belevenissen van het astronautje. Kuipers doet dat niet zonder reden: „Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je jeugd al rond hun zevende op een leuke manier met techniek in aanraking brengt, je ze gewonnen hebt voor later. Jongeren zijn van nature nieuwsgierig, willen weten hoe het zit en zien details die volwassenen missen. Zo’n ruimtevlucht is dan een mooi platform – naast het fantasievolle avontuur van de voorstelling – om te laten zien dan wetenschap en techniek leuk zijn. Het gaat over zwaartekracht, dat je een raket moet bouwen, dat je een ruimtepak moet dragen, wat je tijdens een vlucht moet meenemen en hoe het heelal een beetje in elkaar zit.”
Raad van Kuipers
Claudia de Breij krijgt een liedje uit de voorstelling te zien, op het mobieltje van de wereldberoemde astronaut. ‘Zoek het lekker zelf uit, op naar de maan’, wordt er gezongen. „Wat leuk! Dan bestaat het opeens echt hè?” In Teerling speelt ruimtevaart een rol, dus ze vroeg Kuipers destijds om raad. „Daar heb ik veel aan gehad. André kon ook vertellen over de kracht van verbeelding en iets willen en het dan waar kunnen maken, daar ging mijn show toen ook over.” Nu was het andersom. Kuipers: „Ja, ik dacht ‘hé, ik ken iemand’, haha.” De Breij: „Ik heb liedjes gemaakt die in elk geval moesten kloppen. Dat een raket 26 miljoen pk nodig heeft om los te komen van de zwaartekracht en niet 10 ofzo, voor de nerds in de zaal natuurlijk.”
De vraag der vragen
Claudia de Breij was als kind gefascineerd door dingen als ‘de ruimte’. „Toen ik klein was kreeg ik Mijn Eerste Boek Over De Ruimte, dat vond ik toch gaaf. Mijn oudste kind is nu zelf gefascineerd door de maan en heeft al eigen theorieën over de oerknal. Dan sta je als moeder al met de deurklink in je hand en zeg je ‘nog één glaasje water en dan echt slapen hè? Normaal hoor je dan een vraag als ‘gaan we morgen naar de speeltuin?’, maar mijn zoon vroeg toen een keer: Wat was er voor de oerknal’?” André Kuipers: „Dat is wel de vraag der vragen, hoor.” De Breij: „Het heelal is de meest tot de verbeelding sprekende wereld die er is, omdat we het écht niet weten. En mama dus ook niet.”
André Kuipers hoopt dat de kids in de zaal hard meezingen en het leuk vinden, maar bovenal: „Dat ze hebben gezien dat wetenschap en techniek niet onbereikbaar zijn en alleen voor gekke grote mensen. Toen ik zelf 7 jaar was bestond er in Europa helemaal geen ruimtevaart. Ik zag wat foto’s van de Amerikanen en Russen en het kon op dat moment slechts een jongensdroom zijn. Mijn eerste opstel ging over twee tafels uit een schoolklas die een ruimtereis gingen maken, dus blijkbaar sprak het me wel aan.” Zelf meespelen in André het Astronautje heeft hij nooit overwogen: „Ik kan niet dansen en zingen, dus dat wil ik niemand aan doen.”
André het Astronautje is tot en met eind mei te zien. Roos van Erkel (film Het Bombardement, musical Het Meisje Met Het Rode Haar), Daan van Rijssel en twee kinderen staan op de planken.