Soldaat van Oranje 1673 keer uitverkocht
Succesmusical Soldaat van Oranje viert vrijdag met een galavoorstelling het feest en jubileum ‘vijf jaar onafgebroken uitverkocht’. De hoofdrolspelers aan het woord.
De TheaterHangaar van de musical Soldaat van Oranje bij Katwijk telt 1103 stoelen. Vijf jaar lang en 1673 keer zijn die stoelen nu bezet, op een enkele plek na. 1,8 miljoen bezoekers zijn komen kijken en zo’n 120 acteurs hebben nu voor die volle zalen gestaan. Metro praat over de duizelingwekkende cijfers met twee van de huidige hoofdrolspelers, Dorian Bindels (23, Erik Hazelhoff Roelfzema) en Merel Baldé (24, Eriks vriendin Charlotte).
Hamlet van Shakespeare
Wat deden jullie eigenlijk op 30 oktober 2010 toen de toenmalige koningin Beatrix de première bezocht?
Dorian: Ik begon net aan mijn opleiding en was ondergedompeld in toneel.
Merel, klasgenoot van Dorian op de Toneelschool: We waren als eerstejaars vast keurig Hamlet van Shakespeare aan het doen. En we gingen kijken naar gesubsidieerd toneel en experimentele dingen.
Hoe keken jullie tegen ‘Soldaat’ aan?
Dorian: Ik vond het een megaproject en dacht ‘hoeveel mensen moeten daar naartoe om het te laten slagen?’, op een plek waarvan ik niet eens wist hoe je er moest komen. Ik leerde het kennen door de Dakota van de voorstelling die kapot ging tijdens het transport naar het theater.
Merel: Ik herinner me vooral die enorme oranje poster met een V en had niet gelijk de drang om te gaan kijken. Ik woonde niet echt in de buurt.
Foto: D. Bovenkerk
Wanneer zag je de show voor het eerst?
Dorian: Toen ik wist dat ik de rol mocht gaan spelen. Daarvoor had ik te weinig geld voor een kaartje. Voor één keer Soldaat van Oranje kon ik acht keer naar theater Bellevue.
Merel: Dat was nog tijdens ons afstuderen. Je bent de dag na de diploma-uitreiking meteen doorgegaan en ik ging die dag auditie doen.
Dorian: Oh ja?
Merel: Ik kreeg de rol vorig jaar zomer en ben toen ook gaan kijken. Gelukkig maar dat ze bij Soldaat niet per definitie voor de grootste namen gaan en juist ook jong talent een kans geven.
Hoe vaak heb je nu gespeeld?
Merel: Ik houd het bij op een briefje dat op mijn kleedkamerspiegel is geplakt. Vanavond mijn 165e.
Dorian: Ik zit rond de 250.
Hoe zijn twee mensen die voor zwaar gesubsidieerd toneel bedoeld waren de voorstelling gaan waarderen?
Merel: Na mijn opleiding is m’n smaak over theater sowieso gekanteld, maar ook door Soldaat van Oranje. Natuurlijk wil je in de eerste plaats mooie, authentieke en compromisloze voorstellingen maken, maar dat sluit niet uit dat het tegelijkertijd toegankelijk kan zijn. We moeten spektakel en commercieel denken niet schuwen. Soldaat trekt zóveel mensen en het is nog eens een geweldig verhaal ook.
Dorian: We staan gewoon in een heel goede voorstelling. Toen ik in de zaal zat, dacht ik ‘Jezus, hier wil ik heel graag in staan’. Ook als je speelt, voel je dat Soldaat veel body heeft en dan kun je je gemakkelijk voor 120 procent inzetten.
‘s Avonds nooit thuis
Hoe vinden familie en vrienden het dat je in Soldaat staat?
Merel: Mijn vriend vindt het soms minder, want ik ben ’s avonds nooit thuis, haha. Maar mijn familie en hij vinden het te gek, hoor. Ik hoef aan niemand uit te leggen wat Soldaat van Oranje is.
Dorian: Iedereen is er trots op, ook dat ik gelijk zo’n groot aandeel mag hebben.
Foto: Joris van Bennekom
Noem eens één aspect waarom zoveel mensen komen kijken?
Dorian: Dat het een voorstelling is waar ook mannen naartoe willen, in plaats van dat ze met hun vrouw meegaan. Het heeft gewicht en weinig poespas en daarom willen ze mee. Heel veel personages moeten allemaal een keuze maken en dat heeft impact. Iedereen kan zich wel in een van hen herkennen. Er wordt ook niet geoordeeld. De oorlogskeuzes worden neergelegd en daar kun je over nadenken.
Merel: We trekken volgens mij meer niet-theaterpubliek dan theaterpubliek. Soldaat is voor iedereen. Zowel zang, spel als decor is goed en dat vindt niet iedereen van elke musical. Het is een mooie manier om een stuk geschiedenis over te brengen. Soms spelen we een educatievoorstelling voor elfhonderd kinderen. Het is geweldig om die kinderen én in aanraking te brengen met theater én ze iets bij te brengen over de vaderlandse geschiedenis.
Hoe houden jullie het voor jezelf en de cast leuk?
Merel: Dat komt alleen al door bijvoorbeeld onze companymanager Rudy Hellewegen. Die is van goud. Hij bedenkt spontaan prijzen die iemand verdient of dan organiseert hij een sapdag. Het hele team denkt wel aan zulke dingen.
Dorian: Zelf noemen we het hier het Soldatendorp. Zakt de sfeer een beetje in? Dan wordt in Soldatendorp Heel Katwijk Bakt georganiseerd en wordt de familie bij elkaar gehouden.
Gokje over het einde
Een vaak gestelde vraag: wanneer zal Soldaat van Oranje de Musical ooit stoppen? De hoofdrolspelers en Metro doen een gokje.
Merel Baldé: Bij 200 jaar koninkrijk mochten we koning Willem-Alexander spreken. Hij zei dat we in 2017 nog moesten spelen, want dan wil hij zijn jongste dochter naar de voorstelling meenemen. 2017 moeten we dus halen, alleen al voor de koning. Maar ach, misschien houdt het wel nooit op en kan ik ooit koningin Wilhelmina spelen.
Dorian Bindels: Dan ben ik Van ’t Sant, de vertrouweling van Wilhelmina. Maar moeilijk, moeilijk, ik hoop dat het nog jaren doorgaat. Ehm, ik zou er een jaartje bovenop willen gooien, 2018.
Erik Jonk, Metro: Het doek valt op 30 oktober 2020, exact na tien jaar. We spreken elkaar in Merels jaar 2017 weer.
Merel en Dorian: Deal.