Wende 4 mei tegen Typhoon in intieme boksring Carré
Na de Nationale Herdenking op de Dam zijn in Nederland zestig theatervoorstellingen met een link naar de Tweede Wereldoorlog te zien. Wende staat met Typhoon in Carré.
Eigen werk, nieuwe teksten en gesprekken over herdenken en vrijheid. Dat brengen Wende en Typhoon maandagavond in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré bij hun eerste samenwerking. Theater Na de Dam kent z’n zesde editie en is inmiddels, na de traditionele twee minuten stilte, uitgewaaierd over het hele land.
Allerlei gruwelijks
Wende is van zichzelf al een bedachtzame praatster, maar als het om ’70 jaar na de bevrijding’ gaat nog meer. ,,Zeventig jaar ja, maar we leven nog steeds in een wereld waarin allerlei gruwelijks gebeurt", zegt ze aan de koffie in Amsterdam. ,,De wereld gaat gewoon door met geschiedenis maken. Typhoon en ik zullen op een persoonlijke en open manier bekijken wat onze link met de Tweede Wereldoorlog is. En ons afvragen: wat nu? Blijven we dat stoffige verhaal elk jaar oppoetsen, hoe goed dat ook is? Daar ga ik in Carré met Typhoon over reflecteren."
Hersens inslaan
De mensen hebben elkaar iets verschrikkelijks aangedaan, 70 tot 75 jaar geleden, vindt Wende. ,,Maar nu is er Hebdo, nu is er IS, nu is er Kenia. We blijven elkaar de hersens vrolijk inslaan. Aan de andere kant gaan we moedig door, omdat we mensen zijn. Is er een keuze? Is er een standpunt in te nemen? Heb ik een verantwoordelijkheid? Wat ben ik in al deze geschiedenis?"
Wende spreekt en denkt, terwijl er amper een vraag wordt gesteld. Wat ze in elk geval is: een van de hoofdpersonen in Theater Na de Dam in Carré. ,,Ik hoop dat het veel meer dan een show, een ontmoeting wordt waarin wij zingen en elkaar vragen stellen. Ik noem het een tedere boksring, waarbij het publiek bij een intiem gesprek betrokken is. Ik ben vereerd om er te staan." Geloof het of niet, maar Wende en Typhoon hebben ter voorbereiding daadwerkelijk tegen elkaar gebokst.
Lees ook: Theater Na de Dam een indrukwekkend initiatief.
Typhoon had ze al een tijdje ‘op haar radar’, zoals ze het noemt. ,,Ik had zijn album gehoord en vond dat echt heel erg goed. Toen ik gevraagd werd om 4 mei in Carré te doen, heb ik een samenwerking geopperd. Dat mocht en toen heb ik hem een brief gestuurd. Ja, een echte. We hebben elkaar vervolgens ontmoet en het klikte. Ik verheug me er haast op een egoïstische manier op. Hij heeft een ontroerende poëzie en noodzaak. Dat wil ik meemaken. Als ik naar hem luister, wil ik graag de domste van de klas zijn en alles van hem leren. Ik ben namelijk vooral geïnteresseerd in wat ik niet kan."
Naadje van de kous
Wende is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, sowieso geïnteresseerd in geschiedenis. ,,Op een of andere manier wil ik het naadje van de kous van de gruwelijkheid onderzoeken, omdat het in nevelen is gehuld. Hoe meer je leest, hoe groter het ongeloof wordt. Wij mensen zijn dus in staat om dit elkaar aan te doen. Ik plaats mezelf daar niet buiten. Ik denk niet: zij zijn de misdadigers, daar is het zwarte schaap. Ik denk alleen maar vol ongeloof ‘de mens is in staat om’… Dat kan zowel aan de misdadigerskant als aan de heldenkant zitten trouwens."
Waar Wende zich persoonlijk in het heden in geraakt voelt, is hoe het er aan toe gaat in de financiële wereld. ,,Dat is nou zoiets waardoor er geweld kan ontstaan, of frustratie vanuit een ander gebied. Dan gaat het om ongelijkheid. Zo’n IS is bijna al een te ver van mijn bed-show. Of de Palestijnen en de Israeliërs? Erg ingewikkeld. Dat is zo complex, dat ik er amper wat over kan zeggen dat hout snijdt."
Op de bank
Niet alleen maandagavond, maar ook eerder was de zangeres / theatermaker / performer bij herdenken betrokken. ,,Niet op de Dam, maar op mijn eigen manier op de bank. Ik ben stil en vraag me dan altijd meteen af: wat is dit? Is het indrukwekkend omdat het collectief is? Het houdt voor mij niet op bij twee minuten stil zijn."
Info over alle andere voorstellingen: www.theaternadedam.nl.