Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Thuiswedstrijd Joes Brauers in film Code M

Joes Brauers is zo’n tienermeneertje waarvan je één ding zeker weet: die acteert de komende decennia. Landelijke bekenheid kreeg hij op zijn 11e, toen hij de tv-zoektocht Wie Wordt Kruimeltje? won. Hij maakte met de musical een landelijke tournee en was ook te zien in Dik Trom, Ciske de Rat, On Golden Pond en films als Oorlogsgeheimen en De Boskampi’s.

Goedgebekt

Hij moet er duizenden kilometers voor hebben gereden. Vier jaar geleden sprak Metro Joes voor het eerst, in zijn Kruimeltjetijd. ,,Valt we mee hoor dat reizen", zei het al goedgebekte talentje toen. ,,Als ik in de auto slaap lijkt het maar een kwartier."

Geen accent

Naar de opnames van de film Code M kon de Limburger vanuit het dorp Bocholtz letterlijk op de fiets. Paden waarover Joes in de films fietst, rollen in het dagelijks leven ook wel eens onder zijn banden door. ,,Ik weet dat mensen uit het westen de omgeving heel mooi vinden, ik vond het al gewoon. Maar bij de film denk ik wel: wow, daar woon ik." Joes spreekt zonder enig accent valt op. ,,Dat heb ik geleerd, maar thuis spreken we dialect."

Hij speelt de tiener Jules, kleinzoon van een jonkheer. Zo’n welbespraakt alleskunnertje, waarbij voor de schermsport zijn ding is. Samen met Isabel (Nina Wyss) en Rik (Senna Borsato) zoekt hij naar eeuwenoude zwaard van musketier D’Artagnan. Deze mysterieuze musketier vocht in het leger van Zonnekoning Lodewijk XIV. Hij stierf in een gevecht bij de poort van Maastricht, maar onbekend is waar hij begraven ligt (waargebeurd). Voor Jules, Isabel en Rik wordt het een spannende zoektocht, waarbij moet worden afgerekend met een andere kaper op de kust.

Baard in de keel

Joes acteert in de door Dennis Bots geregisseerde film met ervaren kanonnen als Derek de Lint, Peter Paul Muller, Raymond Thiry en de zussen Hannah en Lotje van Lunteren. Zelf zag de Limburger de musicalbühne ooit als zijn droompodium. De beroemde baard in de keel houdt een verdere carrière in de musical tegen, maar Joes ontdekte ook dat hij zijn ontwikkeling in acteren veel interessanter vond. ,,Ik kijk heel veel toneelstukken en films, dat vind ik tof."

Shakespeare

,,Ik hoop op een Toneelacademie terecht te komen na de middelbare school", zegt hij. ,,Studeren vind ik belangrijk en ik wil het ook graag. Ik voel me nog lang geen acteur namelijk. Er valt nog zoveel te leren over Shakespeare, over stemgebruik, over dramaturgie. Dat is nu mijn droom: studeren aan de Toneelacademie."

Hoe anders was het, jaren geleden. Joes Brauers was toen vooral actief op de Bocholtse voetbalclub. Hij deed er bij die club wel mee aan de carnavalsrevue, dat dan weer wel. De bal verruilde hij echter voor theaterpodia en filmsets. Op de Code M-set heeft hij genoten. ,,Nina, Senna en ik zijn vrienden geworden. Volgens mij is het een film geworden die voor iedereen leuk is, ook voor volwassenen. De geschiedenis van musketier is onbekend, want uit die tijd leer je vooral dingen over de VOC. Maar het verhaal van D’Artagnan is interessant." Mooi detail: nazaten van deze musketier kwamen dit weekend naar de première van Code M.

Grote film

Als Metro hem voor een derde keer en weer met een tussentijd van vier jaar zou spreken, waar is Joes Brauers dan mee bezig? ,,Ik hoop de Toneelacademie afgerond te hebben. Ik hoop dat ik je dan spreek als acteur in een grote film. Amerika bijvoorbeeld?, haha. Nee hoor, dat zou mooi zijn, maar Nederlandse films zijn ook prima."

Code M is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.